|

Reapereket vásárol Franciaország

Ahogy arról korábban már több ízben is beszámoltunk, Franciaország felfegyverzett pilóta nélküli repülőgépekkel erősítené légierejét.

Az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztériuma megerősítette, hogy Franciaország benyújtotta igényét 16 darab General Atomics Aeronautical Systems által fejlesztett MQ-9 Reaper típusú UAV-re. A pilóta nélküli repülőeszközök irányítására 8 darab kezelőállomást is vásárolnak, emellett kiképzést, tartalékalkatrészeket és dokumentációt is tartalmaz az 1.5 milliárd dolláros csomag, de fegyverzetről egyelőre nem esett szó.

MQ-9 Reaper | Fotó: Wikipedia

MQ-9 Reaper | Fotó: U.S. Air Force /Staff Sgt. Brian Ferguson ,

Bár még a szerződést jóvá kell hagynia a Kongresszusnak, a védelmi minisztérium elárulta, hogy a francia operátorok képzése már folyik, tehát minden bizonnyal már csak formalitás az FMS (Foreign Military Sales) folyamat.

A General Atomics nem kívánt válaszolni a sajtósok kérdéseire, inkább az USAF-hoz irányították őket, de nem tagadták azt az értesülést, mely szerint két gépet jóval a többi előtt megkapnak, hogy támogathassák csapataikat Afrikában.