|

Átadták az első két szlovák UH-60M-et

Ahogy arról mi is beszámoltunk a Hírhalom keretei között, július végén megérkezett északi szomszédunk első két UH-60M Black Hawk helikoptere. Szlovákia 9 példányt rendelt a forgószárnyasból, amivel a Mi-8/17 családot váltják majd le a következő években, kiegészülve a 9 Bell 429 könnyű helikopterrel. A két új Black Hawk Szliácson érintette először új hazájának talaját, ahová vegyes szlovák-amerikai személyzettel érkeztek. Nem sokkal később, augusztus 3-án aztán hivatalosan is átadták azokat Szlovákia részére, egy kisebb ünnepség keretein belül.

Az egyik új szlovák UH-60M boldog tulajdonosaival – jobb szélen Peter Gajdos védelmi miniszter |Forrás: Szlovák Védelmi Minisztérium ,

A szlovák védelmi tárca jelentése szerint a ceremónián Peter Gajdos védelmi miniszter hivatalosan is átvette a két UH-60M-et. A TASR hírügynökségnek adott interjújában a politikus elmondta: egyelőre úgy tűnik, a gyártó tartani fogja a megszabott határidőket, és a többi hét Black Hawk is idejében megérkezik majd az országba. A szállítás ütemezése szerint jövőre további kettőt, majd 2019-ben még négy példányt vehet át Pozsony.