|

Könnyű helikoptereket vásárol Szlovákia

Több hírforrás is beszámolt róla, hogy április 27-én a DSCA (Defense Security Cooperation Agency – az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynöksége, amely a Foreign Military Sales program keretében a fegyverexportért felelős intézmény a tengerentúlon) engedélyezte kilenc Bell 429 helikopter eladását Szlovákia számára. A szerződés értékét 150 millió dollárra becsülik, aláírásra pedig azt követően kerülhet majd, ha a Kongresszus is áldását adja rá. Mivel erre minden bizonnyal sor kerül, az első ilyen helikopterek akár már idén a szlovák fegyveres erők állományába kerülhetnek.

A Bell 429 Global Ranger a gyártó egyik legmodernebb modellje, amelyet a tíz évvel ezelőtt fejlesztettek ki a 427 alapján (végső soron pedig a Bell 206 leszármazottja). Két hajtóműves, könnyű, többcélú helikopterről beszélünk, amit számos polgári alkalmazója mellett több ország fegyveres erőinél használnak, elsősorban kiképző, felderítő, kutató-mentő és futár feladatokra. Többek között Szlovákiában is szolgálatban áll: az ország rendőrsége két példányt használ (elsősorban határvédelemre), és a mentőalakulatoknál is megtalálható.

A Bell 429 nem ismeretlen Szlovákiában, a rendőrségnél is alkalmaznak két példányt |Forrás: Bell Helicopters ,

A most megrendelt 9 Bell 429-es mindegyike megkapja a Wescam MX-10 szenzortornyokat, amikben elektrooptikai és infravörös képalkotó rendszerek is helyet kaptak, így bármilyen időjárási körülmények között alkalmazhatók felderítésre, például kutató-mentő bevetések során. Emellett a csomag részét képezi a személyzetek kiképzése, a logisztikai támogatás, a szükséges kiszolgáló és a karbantartó eszközök átadása, tartalék alkatrészek, műszaki dokumentációk, az összes szükséges fedélzeti rendszer, a helikopterek átszállítása és a Bell szakembereinek helyi közreműködése a rendszerbe állításhoz.

Mint ismeretes, Szlovákia a közelmúltban rendelt meg kilenc Sikorsky (Lockheed Martin) UH-60M Black Hawk helikoptert is. A Bell 429-esekkel együtt a feladatok széles palettáját képes lesz ellátni a szlovák forgószárnyas flotta, amely jó ideig korszerűnek lesz mondható.