|

Közel lehet a szlovák F-16 beszerzés véglegesítése

A fórumolvasók és a típus iránt érdeklődők számára nem ismeretlen a szlovák MIG-29 utódjának beszerzésére indult program, mely most úgy tűnik lassan révbe ér.

A tegnap kelt bejelentés alapján a szlovák védelmi minisztérium képviseletében Vladimír Kavický, a modernizációért felelős osztály vezetője aláírta a technikai megállapodást a korosodó orosz repülőgépek leváltására.

„Amilyen gyorsan csak lehet elvágjuk az orosz vonalat. Ami leginkább Oroszországhoz köti Szlovákiát a mai napig, azok a MIG-29-es repülőgépek. Ezt a függőséget akarjuk megszüntetni az amerikai gyártmányú F-16-osok beszerzésével. Természetesen nem kizárólag a repülőgépek kapcsolnak az oroszokhoz bennünket, vannak kisebb fajsúlyt képező eszközök is” – nyilatkozta Ondrejcsák Róbert, a védelmi minisztérium titkára a Halifax Nemzetközi Biztonsági Fórum oldalán.

Forrás: lockheedmartin.com

A szlovák védelmi minisztérium közleménye szerint a technikai megállapodás három különböző ajánlati és átvételi elismervényből áll, melyek mindegyike fontos részét képezi az Egyesült Államokkal való szerződés megkötése kapcsán. A Foreign Military Sales program keretében értékesíteni kívánt 14 darab F-16 mellett ezek az elismervények tartalmazzák a fegyverzet, a logisztikai támogatás és a személyzet (karbantartó és pilóták) kiképzésének részleteit.

A korábban történtek eseményekkel kapcsolatban a védelmi minisztérium nem felejtette el megjegyezni, hogy a beszerzésre vonatkozó döntés kizárólagosan a kormány hatáskörébe tartozik, bár a technikai megállapodás aláírásáról értesítették az Egyesült Államokat.

Korábban a szlovák miniszterelnök amiatt fakadt ki, hogy a háta mögött zajlottak az események, nem került bevonásra a szerződések aláírásába és magába a tárgyalások egy részébe sem. Peter Gajdoš védelmi miniszter ezzel összefüggésben annyit mondott, hogy egyrészt tiszteletben tartja a miniszterelnök álláspontját, másrészt tisztában van vele, hogy a pénzügyminisztérium ellenjegyzése szükséges, amelyre a kormány jóváhagyásával összhangban a közeljövőben hivatalosan is sor kerülhet. (Talán amiatt is „sürgeti” a védelmi minisztérium a beszerzést, mert 2023. végére már az ország légierejében szeretnék tudni a gépeket, mindenesetre – bár a hír nem említi – az 1,6 milliárd euró (1,8 milliárd dollár) értékű beszerzés részletei nem véletlen érdekelheti a szlovák kormányfőt.)

Lengyel F-16C Block 52+ vendégségben a 2017-es szlovák repülőnapon (SIAF). Fotó: Siklósi Ádám, forrás: airshowinfo.hu ,

Jelenleg semmi nem erősíti meg, a cikk szerint a tárgyalások továbbra is a legpotensebb F-16 verzió, a „Viper” megvásárlásáról szólnak, amely a Lockheed által gyártott Falcon legújabb változata. Az AESA lokátorral (APG-83), nagy méretű és felbontású kijelzővel felszerelt gép a legmodernebb technológiát és fegyvereket alkalmazza, hogy megfeleljen a kor követelményeinek és versenyképes maradjon a többi 4. generációs repülőgép mellett a nemzetközi porondon.