|

Aláírták a török Sz-400 beszerzést

Recep Tayyip Erdoğan török köztársasági elnök egy tegnapi parlamenti felszólásából kiderült, hogy Ankara és Moszkva között aláírásra került az Sz-400 légvédelmi rendszerrel kapcsolatos szerződés. Ez ellentétes azzal, amit az USA Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke, Joseph Dunford tábornok nyilatkozott pár napja arról, miszerint Ők úgy tudják, hogy a 2 fél nem tudott megegyezni, tévesek az Sz-400 értesülések.

Fotó: Vitalij Kuzminy ,

Erdoğan felszólalásában kitért az amerikai szálra: elmondása szerint azért kerestek alternatívát, mert nem tudtak Washingtonnal megegyezni, másrészt nem látja, hogy ez miért kéne feszültséget okozzon, hiszen minden államnak saját joga, hogy legjobb belátása szerint gondoskodjon biztonságáról – a görög Sz-300 beszerzést felhozva amolyan példaként.

1,5 héttel ezelőtt számoltunk be róla, hogy egy kisebb mennyiségű Sz-400 légvédelmi komplexum beszerzése és legalább részleges hazai gyártása 2,5 milliárd Dollárba fog kerülni Ankarának. Kapcsolódóan mindenképpen megjegyzendő, hogy a törökök még véletlenül sem tettek le nyugati légvédelmi rendszer beszerzéséről, illetve annak fejlesztésébe bekapcsolódásról, hiszen az Sz-400 beszerzéssel dobálózás hevében fejlesztési együttműködést kötöttek az Eurosam konzorciummal a SAMP/T Aster 30 nagy hatótávolságú légvédelmi rendszer kapcsán.