|

Megkezdődött a legújabb brit hadihajók gyártása

Július elején megjelent hírünkben számoltunk be róla, hogy az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma megrendelte az első három Type 26 fregattot. A 3,7 milliárd fontba kerülő hadihajók elsődleges feladata a tengeralattjárók elleni hadviselés lesz, az osztályba pedig összesen nyolc egység tartozik majd. A Type 45 légvédelmi rombolóknál alig kisebb, 6900 tonnás vízkiszorítású Type 26-osok első lemezvágására ünnepélyes keretek között, július 20-án került sor a skóciai Glasgowban.

Infografika a Type 26 fregattok képességeiről |Forrás: BAE Systems ,

A ceremónián részt vett Sir Michael Fallon védelmi miniszter is, aki részt vállalt az első lemezvágás elindításából is. Emellett bejelentette, hogy az első Type 26-os (vagy ahogy még ismert, City-osztályú) fregatt neve HMS Glasgow lesz. Beszédében Fallon ismét kiemelte, hogy a hadihajóknak köszönhetően több mint 1700 munkahely létesült és marad meg Skóciában a 2040-es évekig. A beszállítói láncot is beleszámítva, Nagy-Britannia egészére vonatkoztatva pedig 4000-re rúg a Type 26-okkal kapcsolatban álló munkavállalók száma.

A több évtizedes intervallum oka, hogy a következő öt City-osztályú egységet valamikor 2025 környékén rendelik majd meg. Akkorra a mostani háromnak már szolgálatba kell állnia – az HMS Glasgow például várhatóan 2022 körül készül majd el, az ilyenkor szükséges alapos tesztelés után pedig 2024 tájékán áll majd aktív szolgálatba. A gyártásért és fejlesztésért elsődlegesen felelős BAE Systems szerint a fregattok legalább 25 évig maradhatnak majd aktív állományban, de ez adott esetben még hosszabb távra is kitolható lesz.