|

Újabb lépés a lengyel Patriot beszerzésben

Antoni Macierewicz lengyel védelmi miniszter tegnapi és mai bejelentései alapján Donald Trump Lengyelországba érkezése napjának estéjén egyetértési nyilatkozat került aláírásra a Patriot légvédelmi rendszer beszerzéséről – azaz hosszú éveken át tartó keringőzés után Washington részéről megadásra került a zöld lámpa a Patriot legmodernebb változatának Lengyelország számára történő eladásáról.

Patriot légvédelmi komplexum Raytheon,

Lassan 1 évtizede  szemeznek Varsóban a Patriottal, amit úgymond az Egyesült Államok Európába telepített rakétavédelmi rendszerének lengyel földre helyezhető komponenséért cserébe kértek. A lehetséges beszerzéssel kapcsolatban legutóbb 1 évvel ezelőtt írtunk, mikor Antoni Macierewicz védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy áttörésként értékelhető előrelépések történtek a rendszert gyártó Raytheonnal folytatott tárgyalások során.

Ahogy tavaly is írtuk, a Raytheon rendelkezik az amerikai törvényhozás engedélyével, hogy a Patriot bizonyos részelemei kapcsán technológiai transzfert biztosítson a lengyel védelmi szektor számára. Erre azért is szüksége van, mert a szerződés részeként a lengyel hadipar be lesz vonva a Patriot modernizálásába, továbbfejlesztésébe, mind tervezési, szoftverfejlesztési, mind kivitelezés vonalon.