|

Áttörés a lengyel Patriot beszerzésben?

A friss hírek alapján jelentős előrelépés született a tavaly áprilisban bejelentett, majd az októberi választásokkal érkező kormányváltás után több szempont alapján is megkérdőjelezett Patriot beszerzés ügyében: Antoni Macierewicz lengyel védelmi miniszter a korábban 5 milliárd Eurósra taksált üzlet kapcsán a tegnapi napon úgy nyilatkozott a Reuters-nak, hogy nagyon-nagyon ígéretes eredmények születtek a Raytheonnal zajló tárgyalások legutóbbi körében, amiket akár már áttörésként is lehet értelmezni.

Macierewicz elmondta, hogy az amerikai védelmi vállalat beleegyezett a Varsó által minimálisan elvárt feltételekbe – így abba, hogy a beszerzés összegének legalább 50 százalékát a lengyel hadiparnak adott rendelésekkel ellentételezze.

A jelenlegi lengyel kormány beiktatása után gyorsan jelezte, hogy bár továbbra is a Patriot van nyeregben az európai MEADS rendszerrel szemben, ennek ellenére sok a visszalépést eredményezhető kérdés az előző kormány által bejelentett beszerzés kapcsán – árban, szállítási időkben, átadott technológiákban éppúgy, mint a Patriot rendszer fejlesztésének hosszútávú biztosítottsága terén.

A Raytheon által egy korábban kiadott, a lengyel Patriot légvédelmi rendszerhez kötődő összegzés alapján rendelkezik az amerikai törvényhozás engedélyével, hogy a Patriot bizonyos részelemei kapcsán technológiai transzfert biztosítson Lengyelország számára. Utóbbira azért is szükség lesz, lévén a lengyelekkel megköttendő szerződés részeként a lengyel hadipar be lesz vonva a Patriot modernizálásába, továbbfejlesztésébe, mind tervezési, szoftverfejlesztési, mind kivitelezés vonalon. Említett kiadványban olvashatóak alapján az amerikai védelmi óriásvállalat jelenleg 7 lengyel vállalattal kötzött már konkrét szerződést, illetve további 28 céggel van szándéknyilatkozat érvényben ez ügyben.

Patriot légvédelmi komplexum | Fotó: Raytheon

Patriot légvédelmi komplexum Raytheon,