|

Teherhajóról indított ballisztikus rakétát Izrael

Az Israeli Aerospace Industries bejelentése alapján sikeres tesztet hajtottak végre a LORA (Long-Range Artillery) névre hallgató rakétatüzérségi megoldásukkal. Izrael vezető védelmi vállalata által közzétett videón látható időbélyeg tanúsága alapján ugyan a tesztre kereken 3 hónappal ezelőtt, március 20-án került sor egy konténerhajó fedélzetéről.

A bejelentés időzítése persze nyilván nem a véletlen műve, hiszen az éppen zajló Párizs-Le Bourget-i Nemzetközi Légi- és Űrszalon kapcsán érdekelt IAI többek között a LORA megoldását is kínálja.

Az IAI szerint a LORA klasszikus szárazföldi tüzérségi megoldás mellett alkalmas tengeri platformról történű üzemeltetésre is. A vállalat ezt demonstrálta, nemes egyszerűséggel a rakéta szárazföldi hordozó és indító platformjának, illetve parancsnoki állásának egy konténerszállító hajó fedélzetére helyezésével.

Az IAI adatlapján olvashatóak alapján a LORA rendszer rakétája 400 km hatótávolságú, módosított ballisztikus pályán halad és körkörös szórása 10 méteren belüli. Hatótávolságán belül bárhol elhelyezkedő célpontra indítható a döntés meghozatalát követő 10 percen belül.