|

HTKA Hírhalom 2017. 24. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Augusztusban teljesíti első feladatát az USAF számára a SpaceX. Az Elon Musk által alapított vállalat Falcon 9-es rakétájának az egyik X-37B-t kell a világűrbe juttatnia.

Falcon 9-es indítása | Fotó: SpaceX ,

243,9 millió dollár értékben rendelt a Northrop Grummantól AESA rendszerű radarokat az Amerikai Légierő. Az F-16-osok modernizálásánál használt SABR típusról van szó, melyből 72 példányt szállítanak le az említett összegért. Ezekből 8 az Oklahomai Légi Nemzeti Gárda “Sólymainak” orrába kerül.

AN/APG-83, avagy SABR egy F-16-os orrában | Fotó: U.S. Air Force/Bobbi Zapka ,

Végrehajtotta szűzfelszállását a BAE Systems Advanced Hawk koncepció demonstrátora. A világszerte népszerű Hawk kiképzőgép következő verziójának prototípusa továbbfejlesztett pilótafülkét, újratervezett szárnyakat és önvédelmi rendszert kapott.

Fotó: BAE Systems ,

Spanyolországi hírforrások szerint a helyi védelmi minisztérium erős érdeklődést mutat az F-35 beszerzése iránt. A haditengerészet AV-8B Harrier II STOVL gépei egy évtizeden belül nyugdíjazásra kerülnek, ezek után pedig az egyetlen repülőgép hordozójuk, a Juan Carlos I merevszárnyú repülőgép nélkül maradna. A tengerészek 15 F-35B-t igényelnének, ez azonban túl kicsi mennyiség hogy érdemes legyen a típust rendszerbe állítani. A védelmi minisztériumnál ezért úgy tervezik, hogy a légierő EF-18A/B vadászbombázóit is az 5. generációs típussal cserélik. A Hornetek nyugdíjazása szintén egy évtizeden belül esedékes, így kihasználhatják a helyzetet.

Az orosz védelmi miniszter közleménye szerint a PAK-FA fejlesztésének utolsó szakaszába érkeztek. Jurij Boriszov június 5-én tett látogatást a KnAAPO-ban, és elmondta, hogy az idei évben még két 5. generációs vadászbombázó kerül az Orosz Légierő állományába, ezek a 10. és 11.-ként legyártott példányok lesznek.

A török kormány már többször is megtagadta hogy német parlameni képviselők meglátogassák az Incirlik légibázison állomásozó Tornado ECR gépekkel felszerelt századot. A rossz politikai viszony miatt Németországban úgy döntöttek, hogy Jordániába telepítik át a vadászbombázókat.

Lencsevégre kapták az Izraeli Légierő egyi F-16I Sufa vadászbombázóját szárnyvégén egy Stunner elfogórakétával. Utóbbi a David’s Sling légvédelmi rendszerhez tartozik, szóval nem repülőgép fedélzeti fegyvernek lett tervezve.

Jobb szárnyvégen látható a nem megszokott rakéta | Forrás: alert5.com ,

 

Forrás: alert5.com ,

150 S-70 Black Hawk gyártását tervezi Szaúd-Arábiában a Lockheed Martin. A helikopterek összeszerelésében a helyi érdekeltségek közül a Szaúdi Technológiai és Befektetési Vállalat, rövidebb nevén a Taqnia vesz részt. A megegyezés Trump szaúdi látogatása során bejelentett 28 milliárd dollár értékű fegyvercsomag részét képezi, melyben légvédelmi rendszerek, hajók és taktikai repülőgépek is szerepelnek.

Még május 15-én hozta nyilvánosságra a Saab, hogy újabb 3 Saab 2000 AEW gépre sikerült vevőt találniuk. Akkor a vásárló kilétét nem fedték fel, de a Flight Global legfrissebb információi szerint a típust már üzemeltető Pakisztán a megrendelő. A 3 gépért 155 millió dollárt kaszál a svéd vállalat.

Nyilvánosságra került, hogy két J-15-öst is vesztett tavaly a Kínai Haditengerészeti Légierő. Az emberéletet is követelő augusztusi baleset eddig is ismert volt, azonban most egy áprilisi repeseményre is fény derült. 2016. április 6-án az egyik J-15-öst vezető Cao Xianjiannak katapultálnia kellett, és súlyos sérüléseket szerzett. Két műtét és majdnem egy kórházban töltött év után nemrég újra megszerezte jogosítását a hajófedélzeti repülésre.



A Rostec rövid közleménye szerint létrejött a megállapodás Oroszország és Indonézia között a Szu-35-ös vadászbombázók kérdésében. Bő 1,5 éve röppent fel a hír, hogy Jakarta 16 db gépet venne – gazdasági okokból több lépcsőben.

A Fülöp-szigeteken elégedettek lehetnek a nemrég teljessé vált FA-50PH flotta képességeivel, legalábbis erre utal az elnök azon nyilatkozata, mely szerint újabb egy tucat példányt szeretne rendelni Dél-Koreából. Rodrigo Duterte azt is hozzátette, hogy többé nem vásárol használt technikát a haderőnek.

Sikeresen elvégezte az F-35 típusátképzést az első két japán pilóta. A Luke légibázison folyó átképzésen május 20-án végző két hajózó a Japán Önvédelmi Légierő első F-35-ös századába kerül oktatónak.

Az USAF 944. vadász ezredének tagjai gratulálnak a frissen végzett két japán hajózónak | Fotó: U.S. Air Force/Tech. Sgt. Louis Vega Jr. ,

Az ausztrál Temora Aviation Museum két legendás brit típus felújításának áll neki a következő időszakban. Repülőképes állapotba szeretnék hozni a TT.18 WJ680 lajtsromú English Electric Canberra bombázót és T.35 A79-617-es de Havilland Vampire első generációs vadászgépet.