|

HTKA Hírhalom 2017. 22. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétfőn egy csokorba fűzve.

Izraeli segítséget kér új AESA rendszerű radajának teszteléséhez Dél-Korea. A védelmi beszerzésekért felelős DAPA (Defense Acquisition Program Administration) szerződést kötött az Elta Systems-el, melynek értelmében aszisztálnaka KF-X 5. generációs vadászbombázóhoz fejlesztett aktív sugáreltérítésű radar tesztelésénél. A fejlesztést ezek után is egyedül a Hanwha Thales végzi, akik a LIG Nex1 nevű vállalatot kiütve nyerték el a lehetőséget.

Az Izraeli Légierő 2020-ban egy különleges F-35-öst kap a Lockheed Martintól, mely ezidáig nem szerepelt egy szerződésben sem. Az egyedi repülőgépet különböző, teszteléshez használt műszerekkel szerelik fel, ennek segítségével pedig az IAF saját maga végezheti el az új fegyverek és rendszerek tesztelését, felgyorsítva az integrációt. Az egyedi „Villám” gyártását már megkezdték, ezt két éves felkészülés előzte meg. A kipróbált fejlesztéseket, melyek a levegő-levegő és levegő-föld kapacitását javítják majd a típusnak, az időszakos karbantartás során kapják meg a flotta gépei.

Maradjunk még a zsidó államban – a légierő az eddigi tapasztalatok alapján készül módosítani az M-346 Lavi kiképzőgépeket. Shlomy alezredes, a légierő tesztközpontjának vezetője számolt be terveikről, melyek szerint már végrehajtottak szoftveres módosításokat, melyekkel még jobban kiaknázhatják a gépben rejlő lehetőségeket. Ezen felül alkalmassá teszik a gépeket gyakorlóbombák, illetve külső üzemanyagtartályok hordozására. Az alezredes szerint ezekből a módosításokból később a többi üzemeltető is profitálhat.

Az első izraeli M-346 | Fotó: Alenia Aermacchi ,

Fehéroroszország a MILEX-2017 kiállításon bemutatta az M20 kis hatótávolságú ballisztikus rakéta egy példányát. A kínai DF-12-es exportváltozatát párosával szerelik fel a Volat MZKT-793000-300 8×8 kerék meghajtású harci járműre.

A MILEX-2017 keretei között kiállított M20 | Forrás: alert5.com ,

Málta megkapta 3. King Air 200 haditengerészeti járőrgépét május 22-én. A 16 millió dolláros beszerzést az Európai Unió támogatása tette lehetővé.

Május 30-án, azaz holnap érkezik meg végső nyughelyére a CV-62 USS Independence. Az 1958-ban vízre került repülőgép-hordozót 1998-ban vonták ki a hadrendből, utána alkatrészdonorként szolgált pár évig a Kitty Hawk osztályú hordozóknak. Később a hajó Washington államba került Bremertonba. Utolsó, 16 000 mérföldes (25 750 km) útját március 11-én kezdte meg, úticélként a texasi Brownsville szolgált. A hajó itt az International Shipbreaking elnevezésű vállalathoz kerül, akik feldarabolják, és újrahasznosítják az arra alkalmas részeit.

Na de nem csak bontják, hanem építik is a repülőgép-hordozókat az Atlanti-óceán másik felén, az Amerikai Haditengerészet pedig szeretné felgyorsítani ennek az ütemét. Elsőszámú emberük, John Richardson admirális azon ügyködik, hogy a 40-es évek helyett már a következő évtiztedben elérjék a kitűzött 350 hajós flotta létszámot. Jelenleg 275 „acélteknő” viseli az csillagos zászlót, ez a szám pedig 5 éven belül éri majd el a 310-et. A gyorsított ütemű flottanövelés részeként 5 év helyett 3-4 évre csökkentenék a Ford-osztályú repülőgép-hordozók megrendelésének időközét. A hajókat építő Newport-i vállalat tovább gondolta a dolgot, szóvivőjük szerint akár másfél milliárd dollárt is megtakaríthatnának, ha egyszerre 3 hordozó építését rendelnék meg, mivel ez lehetővé tenné, hogy nagyobb mennyiségben rendeljenek anyagot. További pozitívumot jelentene, hogy a jelenlegi 10-11 éves építési időt a Nimitz-osztályú egységek hasonló értékéhez, azaz 8 évre tudnák leszorítani.

2011. szeptember 12.: helyére kerül a CVN-78 hajótatja. Drága mulatság! |Fotó: John Whalen ,

Első alkalommal vett részt U-2S a Northern Edge hadgyakorlaton Alaszkában. A május 1-12. között megtartott hadi játékokon 200 merevszárnyú repülőgép és 6000 ember vett részt, köztük a 9. felderítő ezred „Dragon Lady-je”. Utóbbi feladatai közé tartozott egy új, kísérleti technológia tesztelése, mellyel a feldereítőgépet teljesen integrálni lehet a 4. és 5. generációs harci gépek által használt virtuális hálózatba.

Május 25-én csütörtökön lezuahant a Pakisztáni Légierő egyik F-7PG vadászgépe. A balesetre kiképzőrepülés közben került sor Mianwali környékén, Iszlámábádtól 150 kilométerre délnyugatra. A pilóta sikeresen katapultált, a földön sem történt sem személyi, sem anyagi kár. Az eset okai egyelőre ismeretlenek, a kivizsgálást megezdték.

F-7PG pakisztáni színekben | Forrás: commons.wikimedia.org ,

Nyilvánosságra került egy kép egy eddig ismeretlen, meg nem nevezett orosz UAV-ról. A gép a kép alapján az MQ-1 Predatornál némileg kisebb méretű. Íme:

Forrás: alert5.com ,

A Russian Helicopters vezrigazgatója, Andrei Boginsky bejelentette, hogy május 25-én megkezdődtek a Mi-28NM állami tesztjei. A támadó helikopter a Mi-28N egyenes ági leszármazottja, új radarral és irányítórendszerrel, valamint egyéb eszközökkel szerelték fel, és immár precíziós fegyverek bevetésére is alkalmas.
A típus tavalyi első felszállásáról készült, orosz nyelvű videó: