|

Lengyel gépre lengyel bombát!

A Lengyel Légierő a Lockheed Martin F-16C/D-k beszerzésével együtt, már a kezdetektől nagy figyelmet fordított arra, hogy új vadászbombázóihoz megfelelő mennyiségű és minőségű fegyverzet is rendelkezésre álljon. Ez vonatkozik úgy a levegő-levegő, mint a levegő-föld (csapásmérő) eszközökre is. Utóbbinak ékes példája az AGM-158 JASSM légi indítású szárnyas rakéták beszerzése, amelyekből az elsőket idén januárban kapta meg Varsó. A standoff-fegyverek mellett viszont továbbra is fontos szerepet szánnak a kisebb, de mégis precíziós vezérlésű bombáknak, amikből hamarosan önellátóvá válhatnak.

Történt ugyanis, hogy május 17-én a lengyel Nitro-Chem S.A., amely a helyi fegyvergyártókat tömörítő, állami konszern tulajdonában van, szándéknyilatkozatot írt alá a Rheinmetall Defence csoporthoz tartozó RWM Italia vállalattal az Mk-82 és Mk-84 típusú bombák közös együttműködésben való gyártásáról. Amennyiben minden a tervek szerint alakul és sikerül megegyezniük a részletekről, az említett fegyvereket hamarosan a lengyelországi Bydgoszcz városban gyárthatják majd.

Az együttműködés azért is szükséges, hogy meglegyenek a kellő tanúsítványok a bombák megfelelő minőségű gyártásához. Ez egyrészt a Lengyel Légierő saját igényei miatt kell, másrészt az Mk-82 és Mk-84 (227, illetve 925 kg-os bombák) képezik az alapját a GBU-12 Paveway II lézervezérlésű, valamint a GBU-38 és GBU-31 GPS-vezérlésű JDAM-bombáknak. A precíziós irányítókészlet felszerelése pedig szintén csak akkor lehetséges, ha az adott cég rendelkezik a megfelelő tanúsítvánnyal.

A leglényegesebb dolog viszont az, hogy nemsokára Lengyelország önellátóvá válhat az említett fegyverek tekintetében. Ez hosszú távon nemcsak a külföldi partnerektől való függetlenség miatt jó, hanem például a bombák ára miatt is: Varsó az utóbbi időben több száz darabot vásárolt a fenti típusokból, valamint azok gyakorló változataiból az F-16-osok számára. A nagy eséllyel bővülő Viper-flotta pedig továbbiakat igényel majd, és sejteni lehet, hogy a mostani lépés mögött is ez a terv állhat. Sőt, mi több, az ehhez szükséges jogosítások után akár exportra is gyárthatják majd a fegyvereket – akár Közép-Európai NATO-országok számára is.