|

Tovább bővül a Kaszás arzenálja

Ahhoz eddig sem fért sok kétség, hogy a General Atomics MQ-9 Reaper egy igazán sokoldalú és kiforrott platform, amely számos feladatra alkalmazható. Ezek között az egyik legfontosabb a precíziós csapásmérés, amit napi szinten végeznek is a típussal a világ minden táján, mégpedig igen eredményesen. Ehhez eddig is komoly fegyverarzenál állt rendelkezésére, most viszont még egy fontos eszközzel bővül a sor: a típus az elmúlt héten dobott először éles GBU-38/B JDAM bombát.

A május 1-jén lezajlott teszt főszereplője a Creech légitámaszponton állomásozó 432. Wing volt, a kivitelezés helyszínéül pedig a Nevada Test and Training Range szolgált. A kijelölt MQ-9-es két GBU-38/B-t hordozott a szárnyai alatt lévő felfüggesztőkön, amikkel sikeresen megsemmisítette a kijelölt célpontokat. Ezzel egyébként egy relatíve hosszú integrációs folyamat ért véget, ugyanis már jó néhány éve felmerült a fegyver rendszeresítése a Reaper arzenáljában is.

Balra GBU-12, jobbra GBU-38/B – a felvétel készítésekor még csak gyakorló változatban |Fotó: Senior Airman Christian Clausen, USAF ,

Természetesen most sincs még szó arról, hogy a következő napoktól már tömegesen vetnének be ilyen bombákat az MQ-9-esek, ugyanis egy sor teszt még hátravan, és az üzemeltető alakulatoknak is meg kell szerezniük a szükséges jogosultságokat. Ettől függetlenül viszont nagy előrelépésnek számít a dolog, ugyanis a GPS-vezérlésű bomba integrálásával a Reaperek már bonyolult időjárási körülmények között is képesek lesznek precíziós csapásmérésre, ami igencsak kibővíti majd a lehetőségek körét.

A Reaper fő fegyverei eddig az AGM-114 Hellfire rakéta és a 227 kg-os (500 fontos) GBU-12 Paveway II lézervezérlésű bomba voltak. Előbbiből négyet, míg utóbbiból kettőt hordozhatott az MQ-9-es. A GBU-38/B, hasonlóan a GBU-12-höz, a 227 kg-os Mk.82-es repesz-romboló bombán alapul, így ebből szintén kettő cipelhet majd magával az MQ-9-es. A mostani teszt kapcsán egyébként a fegyverekért felelős kiszolgáló alakulat részéről elhangzott, hogy azért is örülnek a GBU-38/B-nek, mert azt egyszerűbben és gyorsabban (mintegy 10 perccel) lehet majd az UAV-re függeszteni a GBU-12-höz képest.