|

Dél-Korea újabb helikopter-hordozó dokkhajó építésébe kezdett

10 évvel a Dokdo osztály első példányának elkészültét követően a napokban megkezdődött ezen helikopter-hordozó dokkhajó osztály második tagjának összeállítása a hajó ünnepélyes gerincfektetésével. Az ütemterv alapján a hajót 2018 áprilisában bocsátják majd vízre a Hanjin Heavy Industries és várhatóan 2020-ban veheti majd át a Dél-Korea haditengerészete.

199 méteres hosszával, 31 méteres maximális szélességével a francia Mistralokhoz hasonló méretű, azokkal egyező feladatkörű Dokdo osztály azon flottafejlesztési folyamat részeként realizálódott, melynek végén a Dél-Koreai Haditengerészetet ún. Blue Water Navy lenne, azaz önállóan is globális erőkivetítésre lenne képes. Ezen cél elérése esetén persze nem az USA haditengerészetével felérő erőre kell gondolni, hanem olyasmire, mint amit a Royal Navy, vagy a Marine nationale jelent Londonnak és Párizsnak: meg tudják oldani, hogy a világóceánon bárhol megjelenjenek, de ezt csak 1 helyre tudják koncentrálni és azt sem lényegében bármilyen időtartam erejéig, mint az ebben rivális nélküli U.S. Navy.

A Dokdo 2 amerikai helikopter-hordozó dokkhajó által közrefogva.

A Dokdo 2 amerikai helikopter-hordozó dokkhajó által közrefogva egy 2016-os közös gyakorlat során. U.S. Marine Corps photo by Cpl. Darien J. Bjorndal,

Szöul cirka másfél évtizeddel ezelőtt hangoztatott terveiben eredetileg 3 Dokdo osztályú hajó megépítése szerepelt, ám ebből egyet időközben töröltek és a Dokdo 2007-es hadrendbe állítását követően mostanáig nem lett folytatása a hajóosztály bővítésének.

A Dokdo osztály elnevezése egyébként Japánnak odaszúrás, hiszen a Dokdo a vitatott hovatartozású, 1954 óta Dél-Koreához tartozó – de Észak-Kore által is követelt – Liancourt-sziklák alternatív neve.

Liancourt-sziklák

A vitatott terület a Liancourt-sziklák – avagy Dokdo, netán Takeshima? ,

A hajóosztály második tagja (Dél-) Korea legdélebbi pontja, a fenti térképen is jelölt Jeju-szigettől 8 kilométernyire délre fekvő szigetecske, Marado után kapta a nevét.