|

Félszáz önjáró tarackkal erősít Lettország

A lett védelmi tárca április utolsó napjaiban jelentette be, hogy aláírták Ausztria kormányával azt a megállapodást, amelynek keretében 47 darab 155 mm-es M109A5Ö önjáró tarack kerül a balti ország szárazföldi erőihez. Riga már februárban nyilvánosságra hozta, hogy tárgyalásokat folytatnak az osztrákokkal a tüzérségi eszközök megvásárlásáról, amiket már idén ősszel elkezdenek átszállítani új tulajdonosukhoz. Bécs az önjáró tarackok mellé biztosítja a szükséges karbantartó eszközöket, valamint a kezelőszemélyzetek kiképzését és az ahhoz szükséges rendszereket is.

A lettek már meg is kezdték a kiképzést az M109A5Ö-vel: ezen a fotón egy Ausztriában végrehajtott gyakorlat során látható az egyik leendő lett tarack |Fotó: Gatis Indrēvics, Wikimédia Commons ,

Ausztria jelenleg 83 M109A5Ö-vel rendelkezik, amelyek közül 19 löveg nélküli parancsnoki jármű. Ezeket 1994-ben szerezték be Nagy-Britanniától, az A5Ö modernizációt pedig már ők maguk végezték el rajtuk (a tarackok korábban A2 és A3 verziójúak voltak). A hírek szerint a parancsnoki járművekből is kapni fognak a lettek, bár arról nincs információ, hogy a 47-ből hány darab lesz ilyen változat. Az önjáró lövegekhez tartozó muníciót Lettországnak magának kell biztosítani, az nem képezi részét a mostani szerződésnek.