|

Még a héten kifut a USS Gerald R. Ford (CVN-78)

Idén januárban az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete bejelentette, hogy legújabb repülőgép-hordozójuk, a USS Gerald R. Ford (CVN-78) márciusban végre megkezdheti sokat halogatott, végső tengeri tesztjeit. A hírt nagy bizakodással fogadta a közvélemény, a várt eredmény azonban elmaradt: elmúlt március, és a hajó még mindig nem indult útnak. A legfrissebb hírek szerint április 4-én, kedden lett volna a legutóbbi kihajózási időpont, ám az időjárási körülmények nem kedveztek ennek, ezért tovább halasztották a startot. Amire azonban – így a US Navy – a héten biztosan sor kerül.

A USS Gerald R. Ford (CVN-78) 2016 nyarán |Fotó: Mass Communication Specialist 3rd Class Cathrine Mae O. Campbell, US Navy ,

Legalábbis erről számoltak be a haderőnem hivatalos forrásai, biztosra véve, hogy a borús fellegek elvonulása után minden idők legdrágább repülőgép-hordozója elindulhat első tengeri tesztútjára. Tom Moore altengernagy, a haditengerészeti fejlesztésekért felelős programiroda vezetője ezen túlmenően azt is előre vetítette, hogy a US Navy még a nyár kezdete előtt sort kerít a hajó hivatalos átvételére és állományba helyezésére.

Mindehhez azonban elengedhetetlen, hogy a soron következő, hosszabb tengeri utat nagyobb probléma nélkül teljesítse a CVN-78. Ez a feltétele ugyanis az átvételnek, így a következő hetekben igen nagy nyomás nehezedik majd a legénységre. A 12 milliárd dollárnál is többet felemésztő, számos új műszaki megoldást alkalmazó Gerald R. Ford már túlesett egy sor teszten, amik során akadtak is kisebb-nagyobb gondok vele – ezeket mostanra, legalábbis a hírek szerint, maradéktalanul sikerült kiküszöbölni.