|

Növelik a Bundeswehr létszámát

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter közelmúltbeli bejelentése alapján emelik a német haderő maximális létszámát: a nemrég megnövelt költségvetésű, jelenleg 185 000 főben limitált, de aktuálisan 177 000 fő körüli Bundeswehr állományát az elkövetkező 7 évben 21 000 fővel kívánják növelni, visszafordítva ezzel a Németország újraegyesítése óta tartó csökkenést.

Von der Leyen által kommunikált álláspont alapján a lépés szükségszerű annak érdekében, hogy Németország kellően rugalmas haderővel tudjon szembenézni a kor védelmi kihívásaival, úgy mint a nagyszámú külföldi misszió, vagy a migránshelyzet a Földközi-tenger mentén.

A kormánykoalíción belül egyetértés van a kérdésben, ám az ellenzék nemtetszését fejezte ki a döntés kapcsán. A Baloldali Párt szóvivője úgy nyilatkozott, hogy álláspontjuk szerint Németországnak nincs szüksége több katonára, a Bundeswehr költségvetése a koalíció által elhitetni akarttal szemben nem csökkent, sőt nőtt az elmúlt 15 évben. (A védelmi budget összevetése kapcsán azonban nem kalkuláltak az inflációval.) További véleményük, hogy a Bundeswehr azért küzd létszámgondokkal, mert a minisztérium egyre több katonát küld a NATO keleti végeire az Oroszországgal szembenállás miatt, ami szerintük hibás koncepció a haderő számára.

A Zöldek szintén elutasítják a haderő növelését, álláspontjuk szerint Von der Leyen nem tudta véghezvinni a szükséges strukturális átalakításokat és ezen hibáját most minél több pénznek a haderőbe döntésével kívánja palástolni. Mindemellett kitértek arra is, hogy nem igazán tudják honnan tudna a haderő kellő mennyiségű emberanyagot felszívni a létező demográfiai problémák miatt.