|

Növelik a Bundeswehr létszámát

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter közelmúltbeli bejelentése alapján emelik a német haderő maximális létszámát: a nemrég megnövelt költségvetésű, jelenleg 185 000 főben limitált, de aktuálisan 177 000 fő körüli Bundeswehr állományát az elkövetkező 7 évben 21 000 fővel kívánják növelni, visszafordítva ezzel a Németország újraegyesítése óta tartó csökkenést.

Von der Leyen által kommunikált álláspont alapján a lépés szükségszerű annak érdekében, hogy Németország kellően rugalmas haderővel tudjon szembenézni a kor védelmi kihívásaival, úgy mint a nagyszámú külföldi misszió, vagy a migránshelyzet a Földközi-tenger mentén.

A kormánykoalíción belül egyetértés van a kérdésben, ám az ellenzék nemtetszését fejezte ki a döntés kapcsán. A Baloldali Párt szóvivője úgy nyilatkozott, hogy álláspontjuk szerint Németországnak nincs szüksége több katonára, a Bundeswehr költségvetése a koalíció által elhitetni akarttal szemben nem csökkent, sőt nőtt az elmúlt 15 évben. (A védelmi budget összevetése kapcsán azonban nem kalkuláltak az inflációval.) További véleményük, hogy a Bundeswehr azért küzd létszámgondokkal, mert a minisztérium egyre több katonát küld a NATO keleti végeire az Oroszországgal szembenállás miatt, ami szerintük hibás koncepció a haderő számára.

A Zöldek szintén elutasítják a haderő növelését, álláspontjuk szerint Von der Leyen nem tudta véghezvinni a szükséges strukturális átalakításokat és ezen hibáját most minél több pénznek a haderőbe döntésével kívánja palástolni. Mindemellett kitértek arra is, hogy nem igazán tudják honnan tudna a haderő kellő mennyiségű emberanyagot felszívni a létező demográfiai problémák miatt.

Fórum hozzászólások

 • Stoltenberg: Valamennyi NATO-szövetséges maradéktalanul teljesíti a Nyitott Égbolt szerződés rendelkezéseit, Oroszország viszont nem.

  Stoltenberg nyilatkozatában aláhúzta, minden NATO-szövetséges ország egyetért abban, hogy a Nyitott Égbolt szerződésben részes államoknak teljes mértékben végre kell hajtaniuk kötelezettségvállalásaikat.

  Kijelentette, Oroszország a szerződéssel ellentétes módon évek óta korlátozta az ellenőrző repüléseket egyes területei felett, ideértve Kalinyingrádot, valamint a Georgiával közös határszakaszát. Oroszország "válogatva" tesz eleget az Nyitott Égbolt egyezményben foglaltaknak, ami csorbítja annak érvényességét. A szövetségesek sok éven keresztül, ideértve az egymást követő NATO-csúcstalálkozókat is, arra szólították fel Oroszországot, hogy térjen vissza a szerződésben foglaltak teljesítéséhez - közölte.

  A NATO ismételten kapcsolatba lép Moszkvával annak érdekében, hogy Oroszország a lehető leghamarabb visszatérjen a szerződéshez. A szövetségesek nyitottak maradnak a NATO-Oroszország Tanácsban folytatott párbeszédre a katonai kockázatok csökkentés és az átláthatóság növelése érdekében - tette hozzá Stoltenberg.
  https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200522/a-nato-kiall-a-nyitott-egbolt-egyezmeny-mellett-433482
 • ulippo
  Oroszország a szerződéssel ellentétes módon évek óta korlátozta az ellenőrző repüléseket egyes területei felett, ideértve Kalinyingrádot, valamint a Georgiával közös határszakaszát. Oroszország "válogatva" tesz eleget az Nyitott Égbolt egyezményben foglaltaknak, ami csorbítja annak érvényességét.
  Pontosan, de ez csak része a problémának.
  Egyrészt az erre szolgáló repülés meg maga a gép drága, másrészt egyre kevesebb értelme van - az X-37 éppen most indult ismét útnak, és konkrétan a létező legjobb felderítőeszköz napjainkban, olyasmi, amivel csak az USA rendelkezik, más nem. Na innentől részükről okafogyottá vált a dolog.

  (Amúgy meg a HH utáni "békekornak" vége. Soha nem is volt).
 • angelsoul
  Pontosan, de ez csak része a problémának.
  Egyrészt az erre szolgáló repülés meg maga a gép drága, másrészt egyre kevesebb értelme van - az X-37 éppen most indult ismét útnak, és konkrétan a létező legjobb felderítőeszköz napjainkban, olyasmi, amivel csak az USA rendelkezik, más nem. Na innentől részükről okafogyottá vált a dolog.

  (Amúgy meg a HH utáni "békekornak" vége. Soha nem is volt).
  Szerintem ez még nem kilépés a szerződésből, csak egy határozottabb felszólítás annak betartására. Felszólították egyszer Moszkvát, hogy tartsa be, de nem tartotta. Felszólították kétszer, de nem történt változás. Felszólították háromszor, még mindig semmi. Most jön az, hogy akkor mi sem fogjuk betartani, hátha ez majd használ. Ha ezután se lesz változás, akkor lehet, hogy véget ér a szerződés.
 • Python
  A londoni kormány környezetében azon a lehetőségen lamentálnak, hogy az Egyesült Királyság az év végén megállapodás nélkül szakítana végleg az EU-val, mondván: a koronaválság okozta visszaesésben alig tűnne fel a durva elválás okozta további gazdasági csapás. Nem ezt az ultrakemény brexitet ígérték a népnek.
  Az angliai magyarokat is elsöprő, ultrakemény brexit jöhet
  Nem is elfogult az FT. A napokban az angolok nyilvánosságra hozták az eddigi tárgyalàsokkal kapcsolatos papirokat. Tették ezt, hogy ellensúlyozzák a folytonos vádat, hogy cseresznyéznek. Szerintük az EU még abban sem hajlandó (eddig) megeyezni velük, mint amiben Kanadával megegyeztek. Az EU nem tàrgyalni akar, hanem az ultimátumszerű követelések elfogadàsát várja el.
  Erre fel mondta London, hogy amennyiben nincs megegyezés, év vègèn kilépnek és a WTO feltételek lépnek érvénybe. Vajon kinek lesznek jobb idegei, ahogy közeledik az év vége?
  Egy biztosnak tűnik: miután Párizs bepalizta Merkelt az " Újjáépitési terv"- el kapcsolatban, aminek legnagyobb haszonélvezője pont Párizs lesz, a franciák biztonságban értik magukat és mindent el fognak követni, hogy büntessék Londont.
 • SilvioD
  Göteborgi középiskola. Keress svédet a videón.
  ...
  Micsoda kirekesztő hely, Szegregálnak. Majd megy a helsinki és jól bepereli őket, hogy kevés az egy zombira eső szőke megerőszakolható lányok száma.
 • aquarell
  Az EU nem tàrgyalni akar, hanem az ultimátumszerű követelések elfogadàsát várja el.
  Az EU ultimátuma:

  EU:
  - Ha akartok maradhattok.
  - Ha nem akartok maradni kiléphettek.
  - Ha kilépni akartok kiléphettek teljesen a közös piacból is.
  - Ha kilépnétek úgy, hogy maradtok a közös piacban, akkor maradnak a kötelezettségeitek.
  - Ha kilépnétek úgy, hogy maradtok a közös piacban kötelezettségek nélkül, akkor díjfizetéssel ez is megoldható.
  - Nekünk bármelyik megfelel, döntsétek el ti és mi beleegyezünk.

  Brexitesek:
  - Ultimátum! :hadonaszos:
 • SilvioD
  Göteborgi középiskola. Keress svédet a videón.
  Ez mind igazi svéd, a vikingek egyenesági leszármazottja, csak eddig nem láttad a bevándorló fehérek elnyomásától és a történelmi hazugságoktól amit a heteroxesuális fehér férfiak terjesztettek.:hadonaszos:
  Sőt, az igazi viking harcosok, fekete feminista gendersemleges liberális nők voltak. Íme egy hiteles, eredeti fénykép a XII. századból:
  [​IMG]
 • Nemerson
  Svédországi hétköznapok
  Meg sem merem kérdezni, hogy mi ennek a büntetési tétele. Meg hogy mennyire tökösek a helyi zsaruk, és fenyomták-e már vakbélig a gumibotot az elkövetőknek, hogy érezzék a törődést.

Ugrás a fórum topichoz