|

Leválthatják a Légi Nemzeti Gárda gépeit

Költségcsökkentési okokból nyugdíjba küldenék az F-15C/D Eagle elfogóvadászokat, helyettük Fighting Falconok vigyáznák az USA légterét.

Egy március 22-i meghallgatáson a Légi Nemzeti Gárda parancsnoka, Scott Rice altábornagy beszélt költségcsökkentési lehetőségként az F-15C/D Eagle elfogóvadászok nyugdíjazásáról. A haderőnem 236 példányban szolgálatban álló típusát modernizált F-16 Fighting Falcon vadászbombázókkal váltanák le. Az egyhajtóműves gépek modernizált avionikát kapnának, melynek fő eleme az új AESA radar lenne.

A Massachusetts-i Légi Nemzeti Gárda F-15C Eagle vadászgépe Bulgáriában. U.S. Air Force photo by Joe W. McFadden,

A kijelentés természetesen nagy port kavart, sokak azt hozták fel ellenérvként, hogy a két típus légharc-képessége köszönőviszonyban sincs egymással és a Falconok alkalmazása komoly visszalépés lenne. Scott West vezérőrnagy, az USAF műveleti igazgatója megnyugtatott mindenkit, hogy még semmi nem dőlt el, viszont felhívta a figyelmet, hogy a szűkülő források miatt meg kell vizsgálni, mire mennyi pénzt költenek és hogy lehetne a feladatokat optimálisabban elvégezni.

A légierő most állítja össze a 2019-es üzleti év költségvetését, de az F-15-ösök kivonásáról szóló döntést idén már biztos nem hozzák meg, így 2020-ig biztos hadrendben marad a típus.