|

A Lockheed Martin nem indul az OA-X tenderen

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az amerikai óriásvállalatok sem szórják a pénzt eszetlenül, hanem reálisan felmérik, mely tenderen van esélyük indulni és melyiken nem. Ezúttal a Lockheed Martin jelentette be, hogy nem indul az Amerikai Egyesült Államok Légiereje számára beszerzésre kerülő könnyű csapásmérőkre kiírt közbeszerzési eljáráson. Legalábbis egyelőre.

Alig egy hete írtunk róla, hogy elindult az OA-X tender, melynek győzteséből akár 300 példányt is rendelhetnek az A-10-es kiegészítésére és fokozatos kiváltására. A bethesdai óriás számára is kecsegtető a nagy darabszám, de jelenleg nem rendelkeznek olyan típussal, amely tökéletes lenne a kiírás számára. A kategóriához legközelebb eső gépük a KAI (Korea Aerospace Industries) vállalattal közösen kifejlesztett T-50 Golden Eagle sugárhajtású kiképzőgép csapásmérő verziója, az FA-50-es, mely viszont túl drága és túl potens lenne a kiíráshoz.

Valószínűleg nem az FA-50-es váltja az A-10-eseket | Forrás: KAI ,

Orlando Carvalho, a Lockheed Martin ügyvezető alelnöke elmondta, még nem tanulmányozták részletekbe menően a kiírást, de az biztos, hogy ha pályáznak, akkor sem az FA-50 jelzésű géppel tennék, a típuscsaláddal a kiképzőgépek beszerzésére kiírt T-X tendert veszik célba. Ami az OA-X-et illeti, lehetséges, hogy végül mégis pályáznak, de nem a jelenlegi palettájukon lévő típusokkal.

Ez két dolgot jelenthet: vagy összeállnak egy már kész csapásmérővel rendelkező külföldi céggel (mint pl. az EMBRAER), vagy fejlesztenek egy sajátot gépet. Bár egyelőre az látszik biztosabbnak, hogy legyen bármennyire nagy vállalat is a Lockheed Martint, annyi projektben van benne jelenleg, hogy nem akarnak még inkább szétaprózódni és ezúttal hagynak mást is érvényesülni.