|

LCS trimaránok gyülekezője

Az Austal USA hajógyáránál 2017. március közepén, a USS Tulsa (LCS 16) vízre bocsátása előtt készült légifelvétel. U.S. Navy photo,

Az alabamai Mobile ad otthont az ausztrál Austal amerikai hajógyárának. Az Austal USA gondozásában itt épülnek a Littoral Combat Ship program Independence osztályú variánsai. Azaz a trimarán változatok.

A USS Tulsa kigördítése a vízrebocsátáshoz használt uszályra. U.S. Navy photo,

Az Independence osztályú LCS hajók a gyárcsarnokból kikerülés után uszályon tesznek meg egy rövid utat az őket a Mobile-folyón váró szárazdokkig. ,

Az Austal a BAE Ship Systems közeli szárazdokkját használja. A fotón folyamatban az elárasztás. U.S. Navy photo,

A szárazdokkból kiúsztatás után a hajót visszaviszik az Austal UAS hajógyárához. U.S. Navy photo,

Mindez videón:

A Littoral Combat Ship programról mi is számtalan alkalommal írtunk már. Mint ismert lehet eredeti formájában a program nem váltotta be a hozzá fűzött igényeket – részben kapcsolódó fegyverzetfejlesztések leállítása miatti offenzív képességcsökkenés, részben sok egyéb hiányosság miatt. A rendszeres műszaki problémákkal küzdő, elégtelen tűzerővel és túlélő képességgel bíró programban beszerzendő összesen 52 hajót a Pentagon elmeszelte. Legalábbis eredeti formájában.

Emlékeztetőül: 2014 februárjában lényegében beismerésre került, hogy a U.S. Navy-nek szüksége van fregattokra a nyugdíjba küldött Oliver Hazard Perry osztályú fregattok helyett, ám az eddigiek alapján ezt a szerepet az LCS hajók képtelenek betölteni. Az eredeti LCS hajók számát 32-ben maximalizálták, a maradék 20 hajónak egy ütőképesebb megoldásnak kell lennie. A több szóba jöhető megoldásból végül ugyanazon év végén a felturbózott LCS változatot választották. Ha minden igaz a 26. LCS hajónak már ezen módosítások alapján kellene készülnie és már nem LCS, hanem FF, azaz fregatt jelölést kapna a hajó(test).

Ha pedig még tovább megyünk az LCS történet szálán, akkor végül eljutunk ahhoz a döntésig, hogy 2019-ig a Navy-nek el kell döntenie, hogy az Independence, vagy a Freedom hajóosztályt választja, illetve el kell fogadnia, hogy az LCS program eredeti 52 hajója helyett csak 40-et kap, mert más Navy programokra csoportosítanak át pénzeket.

A képességfejlesztés részeként képbe kerülő Harpoon és Naval Strike Missile tesztek az egyik Independence osztályú hajóm:

aa