|

Kettős szerepben? – Változások előtt a kecskeméti repülőtér

Megkezdődtek az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kettős célú hasznosításra történő átalakításának előkészületei. A tervek szerint 2018 végére kell megfelelnie a katonai és polgári gépeket fogadó repülőtérre vonatkozó civil szabályzóknak és elvárásoknak. Ennek érdekében számos infrastrukturális beruházásra, jogi és szervezeti változtatásra lesz szükség.

Öt és fél milliárd forintot biztosít a kormány a modern városok program keretében a kecskeméti repülőbázis polgári célú fejlesztésére, amelyből idén 2,69 milliárd, jövőre pedig a többi összeg hívható le. A Honvédelmi Minisztérium által készített előzetes tanulmány szerint a polgári repülőgépek által használható terület a laktanya északi-északnyugati oldalán kapna helyet, az elkerülő út felé eső részen. Ez a megoldás azért lenne előnyös, mert a 445-ös útra építhető felhajtón keresztül a repülőtérről az autópálya is gyorsan elérhető volna. A polgári üzemeltetéshez szükséges beruházások tartalmazzák többek között az utasforgalmi terminál és a teheráru raktár kialakítását, üzemanyag-tárolók létesítését, a közműhálózat fejlesztését, valamint a biztonsági és kommunikációs rendszerek kiépítését is.

Mindez azonban egy olyan volumenű beruházás, amit az önkormányzat szakemberei szerint is csak lépésről-lépésre, ütemezve lehet megvalósítani. A kettős hasznosításhoz szükséges infrastruktúra és személyi feltételek teljes körű megteremtése több évbe is beletelhet.


Ugrik Csaba dandártábornok

– Ennek ellenére néhány charterjárat, az eddigi bejáratott gyakorlatnak megfelelően, engedély birtokában továbbra is használhatja a repülőteret. A helyi vállalatok leszállási kérelmeit ugyanis kiemelten kezeljük és a lehető legrövidebb idő alatt biztosítjuk gépeik fogadását. Egyébként szerintem is hosszú folyamat lesz a katonai és a polgári légi forgalom teljes elkülönítése, befejezésének határidejét egyelőre vizionálni sem lehet. A feladat előkészítésén már dolgozik egy minisztériumi munkacsoport, amelyben a bázis képviselői is részt vesznek. Készültek előzetes megvalósíthatósági tervek, megkezdődtek a hatósági egyeztetések, és a terület bejárása is megtörtént. A folyamatnak ugyan még nagyon az elején járunk, de az már megállapítható, hogy a bázis alkalmas a kettős hasznosításra – mondta Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka.

A döntéshozóknak azonban a tervezés és a megvalósítás során rengeteg olyan problémát kell majd megoldaniuk, amelyekkel eddig még nem találkoztak. Ezek közül talán a legkézenfekvőbb az, hogy Magyarországon, működő katonai repülőteret még sosem alakítottak át kettős hasznosításúvá. A szakembereknek tehát legfeljebb a külföldi – svéd, német, francia – modellek tanulmányozása jelenthet támpontot.

– Szerintem a legnagyobb feladat a repülőtér polgári légi forgalmi területének és az általunk használt területnek a szétválasztása lesz. Fizikailag persze ez egy kordonnal, vagy egy kerítéssel egyszerűen megoldható, de az infrastruktúra, a jogi szabályzók és a logisztikai háttér biztosítása érdekében a civil gépek utasai részére tulajdonképpen egy komplett terminált kell építeni, európai színvonalú váróteremmel. A schengeni határokon kívülről érkezők fogadásához külön beléptetési pontra van szükség, meg kell teremteni a határőrizetet, a vámellenőrzés feltételeit és a polgári gépek tankolási lehetőségét is. Nem utolsósorban pedig mindehhez meg kell szerezni valamennyi illetékes nemzetközi légügyi hatóság engedélyét. A fentiek természetesen messze túlmutatnak a mi hatáskörünkön. Ami ránk tartozik, azon már dolgozunk: készül egy javaslat az állománytáblánk módosítására annak érdekében, hogy a majdani polgári igényeknek úgy tudjunk eleget tenni, hogy azok ne veszélyeztessék az alaprendeltetésünkből adódó feladataink teljesítését – folytatta Ugrik tábornok.


A kettős célú hasznosításhoz a felszállópályát is bővíteni kell.

A kecskeméti repülőbázis ugyanis a NATO alárendeltségébe tartozik, és ennek megfelelő szintű készenléti szolgálatot kell ellátnia. Egy légtérsértő repülőeszköz beazonosítására, elfogására a Gripeneknek akkor is fel kell szállniuk, ha a betont éppen egy meghibásodott civil gép foglalja el. A megoldás talán egy felszállásra alkalmas gurulóút kiépítése lehetne, amelyet vészhelyzetben használhatnának a vadászgépek.


A repülésvezetők a teljes repülőteret belátják a toronyból.

– Ez még a távoli jövő, ráadásul nem is a mi feladatunk megoldást találni az ilyen és ehhez hasonló helyzetekre. Nekünk most sokkal inkább az előttünk álló feladatokra kell koncentrálnunk. Továbbra is a mi felelősségünk ugyanis hazánk és Szlovénia légtérvédelmének a biztosítása, ugyanakkor szinten kell tartanunk a közvetlen légi támogató, az éjjellátó, a légi utántöltő, az előretolt repülésirányító képességeinket is. Ennek érdekében több, a szárazföldi csapatokkal közös hazai és nemzetközi gyakorlaton fogunk részt venni ebben évben. Load Diffuser néven lesz például egy háromhetes, nagy létszámú, a magyar légtérbe tervezett „saját” gyakorlatunk májusban. Erre több F–16-os érkezik majd a tengerentúlról is. Pápára történő áttelepüléssel, támogatóként részt veszünk a Fire Blade-n, nyáron a NATO romániai Saber Guardian gyakorlatára viszont nem települünk ki, Kecskemétről fogunk felszállni, a feladat végrehajtása után pedig jövünk haza. Ugyanakkor újonnan beszerzett bombafegyverzetünk alkalmazását is készségszintre kell fejlesztenünk, ezért ebben az évben egy éles bombavetést is beterveztünk. Közben „letudunk” itthon néhány éleslövészetet a hajmáskéri lőtéren, lesz egy elektronikai harcászati gyakorlatunk, Szlovéniában pedig – ugyancsak hazai felszállással – az Adriatic Strike keretében bombavetést fogunk imitálni. Kijelölt repülőgép-vezetőink Stockholmban, a svéd Védelmi Kutatási Ügynökség által üzemeltetett Bevetés-gyakorló és Repülő Harcászati Szimulációs Központban vesznek részt felkészítésben. Kiképzési feladataink között azonban az igazi „nagy falat” ősszel, az egy hónapos spanyolországi Tactical Leadership programon való részvétel lesz. Ennek a gyakorlatnak az igazi jelentősége abban rejlik, hogy saját magunknak képezhetünk olyan parancsnokokat, akik nagy gépszámú kötelékek vezetésére is alkalmasak lesznek. Erre most nyílt először lehetőségünk, két repülőgép-vezetőnk szerzi majd meg ezt a képességet – sorolta a bázisparancsnok.


A légi utántöltés gyakorlása a képesség szinten tartása miatt szükséges.

A Gripenek támogatására ugyanakkor a légierő más alakulatai is számítanak. Ennek megfelelően a kecskeméti vadászgépek alájátszóként vesznek részt az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, illetve az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ gyakorlatán, de mint „célokra”, egy csehországi légvédelmi rakétagyakorlaton is szükség lesz a Gripenekre.

– Nagy segítséget jelent számunkra, hogy az elöljárótól nemcsak feladatokat, de plusz négyszáz lerepülhető órát is kaptunk – folytatta Ugrik tábornok. Idén így már kétezer órával gazdálkodhatunk, ami még arra is lehetőséget biztosít, hogy egy új, látványos, dinamikus bemutatóprogramot állítsunk össze. Ennek köszönhető, hogy bár idén nem lesz hazai repülőnap, a Gripenek kiváló tulajdonságait és hajózóink felkészültségét mégis bizonyíthatjuk a külföldi légiparádékon. Két új bemutató-pilótánkkal, Szatmári László őrnaggyal és Gottschall András századossal közösen már össze is állítottuk a programot; jelenleg az elöljáró jóváhagyására várunk. A tervek szerint a Gripenek bemutatóját először a horvát légierő napján láthatják a repülés rajongói. Azok pedig, akik ezen a májusi légi show-n nem tudnak részt venni, a nyár folyamán megnézhetik majd Spanyolországban, Németországban, Romániában, Angliában, Szlovákiában, Belgiumban, valamint Csehországban is.


A V4 EU-harccsoport készenléti szolgálata során a Gripen-pilóták gyakorolták az éjjellátó készülék használatát is.

A kecskeméti bázis szállítórepülő-százada viszonylag ritkán szerepel a nyilvánosság előtt, rövidesen viszont valószínűleg róluk szólnak majd a vezető hírek. A Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderő-fejlesztési program keretében ugyanis a Magyar Honvédség korszerű szállító repülőgépekre cseréli le több mint negyvenéves An–26-os flottáját.

– Kétségtelen tény, hogy a légi kapacitásunk bővítése már nem halogatható tovább. A Honvéd Vezérkar főnökének helyettesétől, dr. Orosz Zoltán altábornagytól hallottakra tudok csak hivatkozni: még nem tudni, hogy milyen típusok jöhetnek szóba, azonban kategóriánként három-öt könnyű és közepes szállítógép beszerzésének a lehetőségét vetette fel. Ez viszont az én értelmezésemben 120–140 utas befogadására alkalmas sugárhajtóműves gépeket, 20–40 fős, ugyancsak JET kategóriás futárgépeket, valamint teherszállításra és a deszant dobására is alkalmas, az An–26-osokhoz hasonló légcsavaros repülőgépeket jelent, amelyek évtizedekre biztosítják majd, hogy a Magyar Honvédség képes legyen megoldani szállítási feladatait – jegyezte meg Ugrik Csaba tábornok.


Az An-26-osok felett eljárt az idő, cseréjükre hamarosan sor kerül.

Fotó: Rácz Tünde, dr. Toperczer István alezredes és Tóth László

Forrás: Magyar Honvéd 2017. március, honvedelem.hu

Fórum hozzászólások

 • fedett_mókus
  tudom, csak azért emeltem ki az MBT-t mert nekem az a legviccesebb

  F16 de gondolom csak elírtad
  Persze, koszi.

  hát azért, sajnos így is több mint amit nekünk sikerült 1990 és 2015 között
  Nagyvonalu voltam, szinte mindent az elmult 4-5 evben rendeltek. Mindenki az oroszok Ukrajna elleni aggreszioja ota fegyverkezik sebesen, konkretan Crimea 2014-es megszallasa ota, azelott almos volt a magyar hozzaallas is.
 • molnibalage
  Mindenki hülye? Talán, ha megnézted volna, hogy mihez szólok hozzá...
  Anyám...


  De ma ilyen nincs. 30-40 éve tényleg az volt, hogy helis deszant kirakja a mélységi felderítőt vagy SF-et és az csinál valamit a hátországban, a sikerül.
  De baszod, nem tűnik fel, hogy ma mit művelnek dórnokkal? Ma legfeljebb felderítő. Látja az objektumvédő gárdisát. Hurrá. Leszarja. Bezavarnak egy viszonylag olcsó drónt, és az ellen semmit nem ér a gárdista.

  Jó lenne figyelni...
  A gárdista a mélysegi felderítő raj ellen sem ér semmit(mondjuk azok inkább szétlövetik mint maguk intézik el de ez sem elképzelhetetlen) pláne nem egy SF csoport ellen...
 • kamm
  Ezt en irtam, hol a forrasmegjeloles? :D
  Én tegnap olvastam ezt a Főtér romániai magyar online lap Patriotos cikkének kommentszekciójában akkor ezek szerint te írtad azt a kommentet:):)
 • molnibalage
  Mindenki hülye? Talán, ha megnézted volna, hogy mihez szólok hozzá...
  Anyám...
  En figyelem...

  De ma ilyen nincs. 30-40 éve tényleg az volt, hogy helis deszant kirakja a mélységi felderítőt vagy SF-et és az csinál valamit a hátországban, a sikerül.
  De baszod, nem tűnik fel, hogy ma mit művelnek dórnokkal? Ma legfeljebb felderítő. Látja az objektumvédő gárdisát. Hurrá. Leszarja. Bezavarnak egy viszonylag olcsó drónt, és az ellen semmit nem ér a gárdista.

  Jó lenne figyelni...
  ... de azt te nem erted, hogy ennek igy semmi ertelme. Gardista allhat minden sarkon, minden epuletre dronozkat fog a magikusan hatorszagba keveredett melysegi kuldeni? Nincs legvedelem egyaltalan, radarok, semmi eszleles? Az elkepzeles teljesen autoskartya-szint, ez nem igy megy.
  Szituacios gyakorlaton is feltetelezunk egy helyzetet, amihez odakerulve mar tortentek lepesek - egy ilyen szitu eseten gondolom mar minden ertekesebb objektumon lenne minimum legvedelmi geppuska, a radarok mutatnak a dronokat, lenne ellenuk vedelmi rendszer, civil dronokat mar ugye regen betiltottak stb.
  Egy hatorszgban a gardista az ajtoban nem frontharcot viv, az isten szerelmere, ezt probalta az eredeti komment elmagyarazni.
 • Wilson
  Én tegnap olvastam ezt a Főtér romániai magyar online lap Patriotos cikkének kommentszekciójában akkor ezek szerint te írtad azt a kommentet:):)
  En irtam ugy 3-4 napja valahol itt, ebben a temaban, vicces, hogy terjed az ilyesmi, zsenialis. :D

  kamm
  A fo problema, hogy az Agilis sosem letezett igazan.
  A roman MoD mar erolkodott egy korabbi, eleg boxy designon 2000 ota, ami uszokepes lett volna:  Ebbol lett aztan a RM-roman kozos lo, aminek meg turos sem lett a hata, mert nem lett ra semmi eloteremtve - ez amugy egy jellemzo sztori a romanoknal, nagy dumajuk van, millio bejelentes mindenfele engedelyezesrol, elfogadasrol, alairasrol, certifikalasrol stb, aztan semmi nesz, mert nincs ra penz sem, nemhogy ember... es nem vagyok egyedul ezzel a velemennyel - ugy tunik, mar 2018-ban iparagi konszenzus volt, hogy a romanok Europa Indiaja a hadiiparban: https://armyrecognition.com/july_2018_global_defense_security_army_news_industry/rheinmetall_eyes_contracts_in_romania_says_8×8_agilis_project_still_on_track.html

  "The problem is that Romania behaves like India: there are a lot of impressive tenders and calls for interest… but very few of them come true, as money is missing. Most of the manufacturers, whatever their activity sector, discretely complain of seeing very few actual orders. And when Romania claims spending 2% of its GDP in defense to meet the NATO benchmark, both the Romanian citizens and the foreign defense equipment manufacturers wonder where these 2% are actually spent, an embarrassing comment often made to Army Recognition during the last BSDA defense exhibition held in May."

  Azota elvileg elkoltottek $4-5B Patriotokra, $1.4B HIMARSra, korvettekre $1.2B es igy tovabb, oruletes osszegeket igertek el mar eddig is: https://www.roec.biz/project/the-known-unknowns-of-romanias-defense-modernization-plans/
 • dudi
  A gárdista a mélysegi felderítő raj ellen sem ér semmit(mondjuk azok inkább szétlövetik mint maguk intézik el de ez sem elképzelhetetlen) pláne nem egy SF csoport ellen...
  De nem is errol volt szo, ez molnibalage agyament logikaja, gyakorlatilag a tipikus strawman ervelese, mindig ezt csinalja - azzal vitazik, amire van valasza, nem azzal, amit a masik mondott vagy irt. :)
 • kamm
  En irtam ugy 3-4 napja valahol itt, hogy terjed az ilyesmi, zsenialis. :D
  Ráadásul románul írták kimásoltam így néz ki románul."Opinia industriei de apărare este că sunt India Europei":):)
 • kamm
  En figyelem...  ... de azt te nem erted, hogy ennek igy semmi ertelme. Gardista allhat minden sarkon, minden epuletre dronozkat fog a magikusan hatorszagba keveredett melysegi kuldeni? Nincs legvedelem egyaltalan, radarok, semmi eszleles? Az elkepzeles teljesen autoskartya-szint, ez nem igy megy.
  Szituacios gyakorlaton is feltetelezunk egy helyzetet, amihez odakerulve mar tortentek lepesek - egy ilyen szitu eseten gondolom mar minden ertekesebb objektumon lenne minimum legvedelmi geppuska, a radarok mutatnak a dronokat, lenne ellenuk vedelmi rendszer, civil dronokat mar ugye regen betiltottak stb.
  Egy hatorszgban a gardista az ajtoban nem frontharcot viv, az isten szerelmere, ezt probalta az eredeti komment elmagyarazni.
  A hh csúcsán, amikor RT és légvédelmis egységeknek volt 50+ nagy radarja, akkor is vadászgépek ellen talán 100 méteres magasságig volt papíron észlelés.
  Egy kis drónt, a mai radarmennyiség mellett ott és akkor jön át a kis magasságon, amikor neki tetszik...

  Nem viccből mondom. Ami nincs a buborékon belül, az egyre inkább agyoncsapják az olcsóbb drónok. Ez zajlik ma élesben.
  Az, hogy egy lévédelmi géppuska mennyit ért, azt a légvédelmis cikkemből láthatod. Semmit. Még nappal sem, nemhogy éjszaka.

  Ma kb. arra kell készülni, hogy 2-3 nagyobb létesítményt tudnál védeni jó sok NASAMS indító és radar esetén repcsik és értelmezhető méretű, legalább 3-4 méteres fesztávú drón lenne, de akkor AHEAD-es AAA is kell, mert ezt rakétával nem bírod. Ami nincs ezekkel bevédve ÉS megtalálják, akkor az előbb utóbb felkerül egy célpont listára és meg a drón.

  És amíg egy öngyilkos drón 1M alatt is kijön már, akkor is sok lapon nem osztanak az olyan objektumnak, aminek nincs légvédelme. A gárdista ott szépen megnézi, ahogy felrobban az egész.

  @rudi nem véletlenül linkel be sok drónos támadást és technológiát.
  Az, hogy ma kézifegyveres muksók őrizennek bármit, annak kb. lassan funkciója nincs. Civielekt megfékeznek meg arkan féle seggfejeket, de kb. ennyit tudnak. Minimum drón elleni 20 km-es radar kell, de akkor meg drónok elleni kézifegyver is, ami kb. MANPAD szinten kezdődik. De az sem jó a kis IR képes célok ellen és más kézi eköz HMZ-je korlátos. Meg éjszaka hogyan használod? Akkor éjjellátós cucc kell... --> Igen hamar ott vagy, akkor akkor ez miféle milícia...? Elsővonalbeli felszereléssel...?
 • Wilson
  Ráadásul románul írták kimásoltam így néz ki románul."Opinia industriei de apărare este că sunt India Europei":):)
  Van linked?
  Hat, romanul nem tudok, nem is tervezem, hogy megtanulom. :D tipikusan csak nyugati nyelveket beszelek (najo, oroszul tudok olvasni meg talan meg beszelni is, de csak azert, mert 12 evig kellett tanulnom - viszont mert uszkve otven evig hivatlankent nalunk voltak, ezert nem vagyok hajlando oroszul beszelni, miota vegre kivonultak, amit meg orosz barataim is elfogadnak. :p)
 • molnibalage
  A hh csúcsán, amikor RT és légvédelmis egységeknek volt 50+ nagy radarja, akkor is vadászgépek ellen talán 100 méteres magasságig volt papíron észlelés.
  Egy kis drónt, a mai radarmennyiség mellett ott és akkor jön át a kis magasságon, amikor neki tetszik...

  Nem viccből mondom. Ami nincs a buborékon belül, az egyre inkább agyoncsapják az olcsóbb drónok. Ez zajlik ma élesben.
  Ez idaig oke, de a modern legvedelem a hatarzonaban azert mar eszleli oket. Tudod, hatorszag...

  Az, hogy egy lévédelmi géppuska mennyit ért, azt a légvédelmis cikkemből láthatod. Semmit. Még nappal sem, nemhogy éjszaka.
  Majd ranezek, de gondolom a semmit azert tulzas. :)

  Ma kb. arra kell készülni, hogy 2-3 nagyobb létesítményt tudnál védeni jó sok NASAMS indító és radar esetén repcsik és értelmezhető méretű, legalább 3-4 méteres fesztávú drón lenne, de akkor AHEAD-es AAA is kell, mert ezt rakétával nem bírod. Ami nincs ezekkel bevédve ÉS megtalálják, akkor az előbb utóbb felkerül egy célpont listára és meg a drón.

  És amíg egy öngyilkos drón 1M alatt is kijön már, akkor is sok lapon nem osztanak az olyan objektumnak, aminek nincs légvédelme. A gárdista ott szépen megnézi, ahogy felrobban az egész.
  A hatorszagban azert logikusan nem ennyire konnyu megkozeliteni egy hadban allo orszag komplexumat, no meg gardistat mindenhova allithatsz, ahhoz komoly felderites kell, hogy kideruljon, mi es hol van tarolva.

  @rudi nem véletlenül linkel be sok drónos támadást és technológiát.
  Az, hogy ma kézifegyveres muksók őrizennek bármit, annak kb. lassan funkciója nincs. Civielekt megfékeznek meg arkan féle seggfejeket, de kb. ennyit tudnak. Minimum drón elleni 20 km-es radar kell, de akkor meg drónok elleni kézifegyver is, ami kb. MANPAD szinten kezdődik. De az sem jó a kis IR képes célok ellen és más kézi eköz HMZ-je korlátos. Meg éjszaka hogyan használod? Akkor éjjellátós cucc kell... --> Igen hamar ott vagy, akkor akkor ez miféle milícia...? Elsővonalbeli felszereléssel...?
  De hat ezt magyarazzuk egy ideje: hatorszagban nem kell aktiv frontharcos funkcio es igy nem muszaj a felszereles sem. :)
  Mondjuk azt hozzateszem, hogy ha vonzova akarjuk tenni, mint amolyan modern MHSz-t, akkor szerintem igenis kell nekik korrekt fegyver, normalis ruhazat, jo sok gyakorlasi lehetoseg, utobbi lehet RPG es CG vegyesen, jarmunek viszont eleg a levedlett honvedsegi es a "terep IFA" avagy RABA...
 • kamm
  Ez idaig oke, de a modern legvedelem a hatarzonaban azert mar eszleli oket. Tudod, hatorszag...
  Nem, pont ez a gond.

  Majd ranezek, de gondolom a semmit azert tulzas. :)


  Percekig azt sem tudom megszámolni mennyi ember előtt. Egy igazi drónraj ellen, amikor jön 4-5 egyidőben és van legfeljebb 10 sec-ez mission impossible...
  És akkor ez hány tűzfegyver, hány éjjellátó lenne 0-24 órában?
  A drónok ellen kb, minden védendő célhoz radar kell, hogy észleled. De, ha az ellennek van EW-je, akkor a muris az, hogy azokat fogja bemérni. De legalább látod, ha jönnek...

  A hatorszagban azert logikusan nem ennyire konnyu megkozeliteni egy hadban allo orszag komplexumat, no meg gardistat mindenhova allithatsz, ahhoz komoly felderites kell, hogy kideruljon, mi es hol van tarolva.
  Kérlek vázold fel, hogy ha ma itt lenne a Z2026 eddig összes ismert tervezett beszerzézse, akkor a 10- 30 méteren jövő drónokat mi észlelné és lőné le?
  De hat ezt magyarazzuk egy ideje: hatorszagban nem kell aktiv frontharcos funkcio es igy nem muszaj a felszereles sem. :)
  Mondjad a drónoknak. A dandár képes lehet mag köré buborékot vonni, de azon túl..
 • kamm
  De igen, peldaul a lengyelekevel megegyezo 20 inditot (18 eles + 2 trainer), az 108 M270 cso avagy 84 plusz 8 ATACMS $415M korul - csak nem tudom, akarunk-e amerikait venni... van barmifele europai rendszer, ami ilyesmit tud?
  Nincs a Himarsnak Európai megfelelője az ATACMS rakétával nagyon ütős,bár nem nagyon volt róla szó a haderőfejlesztés kapcsán,de szerintem nagyon is elférne a HM arzenáljában.
 • kamm
  Van linked?
  Hat, romanul nem tudok, nem is tervezem, hogy megtanulom. :D tipikusan csak nyugati nyelveket beszelek (najo, oroszul tudok olvasni meg talan meg beszelni is, de csak azert, mert 12 evig kellett tanulnom - viszont mert uszkve otven evig hivatlankent nalunk voltak, ezert nem vagyok hajlando oroszul beszelni, miota vegre kivonultak, amit meg orosz barataim is elfogadnak. :p)
  Nincs sajnos délután már törölték ezt a hozzászólást is:(.Mint kiderült a moderátor azért törölte az egész kommentszekciót mert erdélyi magyar barátaink Románia helyett következetesen a Tákolmányia elnevezést használták a kommentekben illetve elkezdtek bozgorozni (románok gúnyneve,és amit a romulánok nagyon nem komálnak) és erről a modi többszöri figyelmeztetése ellenére sem hagytak fel,így aztán a modi rátenyerelt a delete gombra.
 • tonyo
  Felejsd már el hogy a ÖMT/ÖTT csak volt katonákra épüljön. Ezzel nem leszel előrébb max a rendelkezesre álló humán erőforást konzerválod le egy szük körben.
  Normális kiépitett ÖTT/ÖMT re lenne szükség. Ahhoz meg nem csak szűk humán erőforrásokra épüljön. Ép ezert jegyeztem meg korábban hogy jó lenne ezt a 6 hónapos speciális tartalékos rendszert meghagyni és kibővítenni a polgári/rendvédelmi irányba is.
  A honvédelmi alapismereteket meg rábővítenni a cégekre. 20 napra még a járvány után se fogják engedni legtöbb helyen el az embert. De iskolarendszerű modulban. Plusz némi "kárpotlásért" már enyhülne a jég. Utánna ha ismét gebasz lenne akkor pl lehetne olyan szerződést is kötni hogy ha csökken a termelés akkor azok az emberek akik valamilyen honvédelmi alapismeret rendszerben vannak vagy ÖTT be akkor szabadon választhatóan tudjanak belépni il visszalépni a spec tartalékos rendszerbe. Mivel már részben kiképzet/felkészített emberekről van szó így szolgálatott is tudnának vállalni egy felkészítés után ott ahol lehet. A cégeknek meg azért lenne jó részben ha ismét beindulnak akkor nem 0 ról kellene nekik betanítani az embert.
  A válaszom kicsit több embernek is szól majd. Köztük több olyannak is akik valószínűsíthetően aktív állományban vannak és általánosságban a véleményüket ezért tiszteletben is tartom. Sőt nagyon sok mindenben egyet is értek amit írnak, ugyanakkor amikor olyan jellegű "egyszerűsítenek", hogy kivesznek a képletből olyan "bagatell" dolgokat, mint pl. a "valóság", akkor az előbb-utóbb keményen pofán fog vágni.

  Először konkrétan az ezen válaszodban felvetett dolgokra. Mindenekelőtt:

  "Felejsd már el hogy a ÖMT/ÖTT csak volt katonákra épüljön."

  Namost, csak a tényszerűség kedvéért szögezzük le, hogy ilyet nem írtam soha. Még csak hasonlót sem. Bontsuk ketté ezt az ÖMT/ÖTT dolgot és nézzük meg miket is írtam abban a hozzászólásban amire reagáltál (meg az összes korábbi hsz -emben is):

  - ÖTT: itt soha nem írtam, hogy volt katonákból kellene állniuk. Egyszer sem. Persze nem kizárható, hogy idekeverednek "komolyabb" figurák is (első körben mindegy honnan), de arra mindenkor törekedni szükséges, hogy lehetőleg aktív állomány felé keveredjenek vagy legalább idővel az ÖMT felé. A leszerelő katonákról írtam (pláne, ha bírnak bármilyen harcértékkel), akkor azokat az ÖMT felé terelni lehetőleg ...
  - ÖMT: mindig ügyeltem arra, hogy mindig ott szerepeljen az a bizonyos "túlnyomórészt" szócska (azaz a "csak" még itt sem állja meg a helyét). Most van (illetve nincs) ami van most. Idővel célszerűen itt gyűljenek fel lehetőleg a leszerelt, de még amúgy harcértékkel bíró katonák. Sőt ideális esetben Ők alkossák legalább a magját - de inkább a többségét a tartalékosok ezen válfajának ...

  Ugye pont pár hónapja, de akár egy éve azon ment a lamentálás tartalékos ügyben, hogy a kényszerből oda rakott 50 éves adminisztratív "Mancikák" meg pocakos irodistáknak kőkemény nulla harcértékük van. Namost feltételezzük, hogy a helyzet idővel változni fog - ráadásul a jobb irányban. Ugyanakkor akkor is szembe fog jönni a valóság akkor is, ha a számukat nézzük vagy éppen a minőségi szórást. Hiába a terv 20.000 tartalékos - most nincs annyi és nem is olyan harcértékben. Továbbá egy ideig nem is lesz - sajnos "ilyen a popszakma", hogy minőségi(bb) tartalékos állományhoz nem csak "pénz, paripa, fegyver" kell, hanem az idő is. Amennyiben önállóan is harcolni képes valós értékkel rendelkező - nehéztechnikát is használó - tartalékos rendszert képzelünk el, akkor meg pláne.

  A másik ami itt a fórumon sokat emlegetve volt. A jelenlegi alakulatok feltöltöttségi szintje. Ezt harci helyzetben mivel tervezzük feltölteni? Mondjuk vegyük a "csilivili" modern technikával rendelkező nehéz- illetve közepes dandárt? Mondjuk legyen kicsit személyesebb: mondjuk velem, aki 40 év feletti és volt sorkatona (mondjuk akkor fizikailag top -on voltam, általánosságban érdekelt is a dolog illetve "van agyam", szaksziként szereltem, .22 -essel cilvilben is lőtéren a múltban sokat lövöldöző - illetve a szerencsére különböző AK variánsokkal is emberes mennyiséget elpuffogtató, de pl. T-72 -est is csak képeken láttam ...) és mondjuk letudott 10 modul ÖTT -t (ez speciel nem igaz - csak a példa kedvéért)? Beülnél mellém az új Leo 2 -be mondjuk?

  VAGY mondjuk feltenné a kezét egy "országos cimborád", akivel 5 évet szolgáltál együtt Leo 2A7+ -on (nyilván jövő idő), csak mondjuk tavalyelőtt leszerelt magánéletbeli kérdés miatt. Fizikailag penge fiatal srác, elméletet és gyakorlatot keni-vágja. Na ki mellé ülnél be, ha lehetne választani? Vagy kit látnál szívesen a melletted masírozó (a seggedet védő) Puma IFV -ben? Gyanítom engem meg kb. az összes ÖTT -st olyan messzire zavarnál amennyire csak lehet. Továbbá ne feltételezzük, hogy ezzel ne lenne így kb. minden aktív állományú kolléga ... Na itt van az első dolog ahol a VALÓSÁG (nagybetűvel) szembejön ...

  Azaz, a békelétszámot továbbra is az ÖMT -ből tartanám célszerűnek feltölteni (a fő manővererőknél mindenképpen, de általánosabban is) - lehetőleg ugye volt katonákból (legalább a fő manővererőkkel kapcsolatban). Persze mondhatod, hogy a példaként felhozott alakulatoknál magas(abb) feltöltöttség lesz alapból (legalábbis remélhetőleg így lesz). Persze - A KEZDETBEN. Ugyanakkor ennek az is az oka, hogy ezt a modern technikát tudó jelenlegi tartalékos állomány most még NINCS.

  Ugyanakkor amiket leírtam az ÖTT -hez azt még egy magamfajta "sehonnai bitang" is tudja. Mindegyiket (itt is szembejön a VALÓSÁG ...). Molnibalage írta, hogy a magamfajták (mondjuk ÖTT -sek) "Civielekt megfékeznek meg arkan féle seggfejeket". OK, de pl. egy felállított őrnek nem is kell tudnia többet. Pont ezért rakják oda. Továbbra sem a "Best of" USA/német/orosz élcsapatokat kell leküzdenie a szolgálata alatt. Amennyiben a csilliárdba kerülő ropotrepülőket küldenek rám meg siklóbombákat akkor az Neked miért fáj? Addig sem rád küldik a modern technikában ülő manőverező élcsapatra ... Vagy lehet mégis inkább Te leszel a prioritás és rám meg a "civileket" meg az "arkan seggfejeket" küldik? ;)

  Ugyanakkor vegyük észre azt is, hogy a békeidős létszámigény az általam emlegetett feladatok körében brutálisan megnő háborús helyzet esetén. Amennyiben lenne egy kis fennforgás, akkor kit ültetnél a targoncára az új logisztikai központban? Egy KMZ -st vagy egy ÖTT -st (OK, kisarkított a példa, de talán érted mire akarok kilyukadni)? Ugye békeidőben néhány raklap/egyéb bejön - néhány kimegy, némi adminisztráció azt szevasz. Na ez "fennforgás" esetén nagyságrendileg fog változni - minden tekintetben. Továbbá lehet nem lesz elég a környéken csatangoló egy-két fegyveres őr sem akkor ...

  Na most kicsit személyesebb példán keresztül érzékeltetve. Egy olyan ezred laktanyában szolgáltam sorkatonaként, ahol nem is sokkal régebben még két ezred volt (helye még akkor is meg lett volna). Namost ezt a laktanyát békeidőben akkoriban 4 őrtorony és egy tucatnyi őr (4*2, 2 járőr, őr pk. és felvezető) vigyázta. Akkor ezt az 1-2 ezred nagyságrendű létesítményt (üzemanyag raktárastól, anyag raktárastúl, járművekkel, fegyverekkel, zárolt készletekkel, EÜ részleggel - adott alegységek törzseivel stb.) háborús helyzetben ugyanennyivel védenéd vagy mondjuk inkább a duplájával - akkor is, ha mondjuk az állomány javarésze már kitelepült külső körletbe? Ahhoz a (csak) "dupla" őrséghez honnan szednéd az embert? Mondjuk szóba jöhetne, hogy mondjuk a megyei ÖTT ezredből (ki tudja milyen feltöltöttséggel) kiválasztva szervezel és küldesz egy őrszázadot (sajna ennyi kellene a "duplázáshoz" ugye) a megerősítésre? Meg mondjuk az erőművekhez, áram- és egyéb elosztó hálózatokhoz meg olajfinomítóhoz meg minden egyébhez amiket írogattam? Vagy totál hülyeség lenne? Tisztelettel kérlek ne abba a részébe kössél bele például, hogy az ezred szintű szerveződés már "kiment a divatból" és már leginkább zászlóalj-dandár szervezeti szintek "dívnak". Ezt én is tudom.

  Amennyiben a fentebbi példákat illetve olvasmányos leírásokat is figyelembe vesszük (elnézést kérek a terjedelemért), akkor is teljesen fogalmatlan marhaságnak tűnik amiket korábban írtam?

  Továbbá azt a részét sem értem, hogy miért ég most ekkora hőfokon a fórum - pl. a T-72 -esek/RPG -k/egyebek kidobálásával meg ezen témakörökkel kapcsolatban. Mégha legalább egy-kettő Leo 2A4 beérkezett volna már, akkor még valamelyest érteném, de ugye - még ez sincs ... Hol vagyunk még attól, hogy akár a nehéz- illetve könnyű dandár technikai értelemben felálljon (5 év múlva alhangon) vagy a "képesség" is létrejöjjön (még jópár év). Ugye én "képesség" terén nem azt értem, hogy "ki tudok állni a Leo 2 -ssel a parkolóból" vagy a "már tök jól megy az Y -onozás" jellegű dolgok ...
 • Wilson
  Nincs sajnos délután már törölték ezt a hozzászólást is:(.Mint kiderült a moderátor azért törölte az egész kommentszekciót mert erdélyi magyar barátaink Románia helyett következetesen a Tákolmányia elnevezést használták a kommentekben illetve elkezdtek bozgorozni (románok gúnyneve,és amit a romulánok nagyon nem komálnak) és erről a modi többszöri figyelmeztetése ellenére sem hagytak fel,így aztán a modi rátenyerelt a delete gombra.
  Halkan szólok, hogy a "bozgor" az arrafelé a magyarok gúnyneve a romulánok részéről ... Ugye maga a szó jelentése is erre utal - e miatt sértő. Egyébként a románok imádják használni - mi kevésbé szeretjük hallgatni értelemszerűen ...
 • molnibalage
  Nem, pont ez a gond.
  Dehogynem.  Percekig azt sem tudom megszámolni mennyi ember előtt. Egy igazi drónraj ellen, amikor jön 4-5 egyidőben és van legfeljebb 10 sec-ez mission impossible...
  És akkor ez hány tűzfegyver, hány éjjellátó lenne 0-24 órában?
  WTF? :eek:
  Ezeket a zoldsegeket a Rudi eteti neked? Nem is ertem, mit akartok ezzel, komolyan.
  Legvedelmi gepagyu alatt nem masodik vilaghaborus eszkozoket ertettem, gondoltam ezt nem kell magyaraznom... azzal valoban mission impossible. :D

  Segitek:

  [​IMG]  A dronok ill az azokrol inditott missile ellen egy-ket C-RAM/CIWS kell, pl Phalanx a radarjaval (esetleg a Ku-bandon igazitani kell, mert az hasznaljak sokan pl rendorok), aztan annyi.
  A gardista a kapuban csak annyit hall, hogy felordit a fegyver es vilagitanak az egen a felrobbano lovedekek, semmi mast nem kell csinalnia (max ha szolnak neki, hogy honnan eszleltek az inditast, mert ki vannak arra kepezve.)

  Itt egy idei akcio-kollekcio:  A drónok ellen kb, minden védendő célhoz radar kell, hogy észleled. De, ha az ellennek van EW-je, akkor a muris az, hogy azokat fogja bemérni. De legalább látod, ha jönnek...
  Ki meri be, az ellenseges melysegi szakasz, akirol beszeltel? :eek:
  Hatizsakban hoznak EW setupot? :D
  Egyre zavarosabb ez az egesz sztori...

  Minden CIWS radarral jon, ez az egyik lenyege, hogy integralva baromi gyorsan reagal a fegyver es ugye 75 rounds per second, mondjuk 1-2km belul, nemcsak az inditott raketakat lovi szarra, de dronokat is.
  Raadasul nem is dragak, 20 mm loszert esznek stb.

  Kérlek vázold fel, hogy ha ma itt lenne a Z2026 eddig összes ismert tervezett beszerzézse, akkor a 10- 30 méteren jövő drónokat mi észlelné és lőné le?
  Semmi nem jon 10-30 meteren, az bazison belul van, ilyen zoldseget. :D
  Nem voltal katona, nem adtal "baktert" (=objektumorseg-szolgalat) soha, mi? :D
  Ez nem ugy megy, mint a filmeken. Van inner layer, kozbulso meg outer perimeter es hatorszagban meg aztan azon kivul is jaroroznek, peldaul akar a gardistaid, azaz nemigen allsz neki az utca kozepen osszerakni egy dront, rajta egy adag robbanoanyaggal, plane nem raketaval, meg azt a Fireflyt sem, vagy hogyan hivjak a zsidoknak azt a kis konnyu modelljet.

  Roviden barmi, ami C-RAM avagy CIWS, pl Phalanx. Az amerikai, $8-10M per darab mindennel egyutt, de asszem van europai verzioja is, valami Goalkeeper vagy mi a neve, stilusosan maradtak a focinal, csak az eredeti focinal. :D
  Viszont nem emlekszem, hogy a Z2026 haborura felkeszulest tartalmazna.
  Ha konfliktuskozeli helyzetbe kerulnenk, gondolom egybol vennenek vagy 20-30 darabot es telepitgetnek mindenhova, mert 10 dron utan mar tobbe kerul a tamadonak a mese, raadasul a kozelbe is kellene azt a sok dront juttatnia, ugye es igy tovabb.

  Kevesbe fontos objektumokra gondolom nem tennenek, azt bealdozzak, de azokra meg ugye akkor eleve kicsi az esely, hogy ennyi energiat pazarolna az ellen, plane a hatorszagban.

  Mondjad a drónoknak. A dandár képes lehet mag köré buborékot vonni, de azon túl..
  Meg gyakorlatilag az osszes bazis, objektum, akarmi kore - plane hatorszagban!
  Fogalmam sincs, mibol gondolod, hogy amit egy mozgo (!!) dandar meg tud oldani, azt egy fix objektumon, a hatorszagban nem lehetne megoldani... kifejtened? Nekem meg az elkepzeles is minden logikat nelkuloz, oszinten megmondom.
 • A német védelmi miniszter csütörtökön Magyarországra jön. 2 napra.
  Ha vki tudja mi a progi vagy ki jön vele az RM-től, esetleg a KMW-től ne tartsa vissza!
  ......
  Utóbbi bizonyítékaként Magyarország a közelmúltban több szerződést írt alá német hadiipari eszközök beszerzéséről: hazánk húsz H145 típusú helikoptert vásárolt, az elkövetkezendő években pedig 44 darab Leopard 2 típusú harckocsit, 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró ágyút, illetve légvédelmirakéta-vezetési rendszert tervez beszerezni Németországból. (ez a SAMOC?)

  Mindezek komoly kiképzési együttműködéssel párosulnak a gyártó cégekkel, illetve a német hadsereggel, a Bundeswehrrel. – Ami a védelempolitikát és a beszerzéseket illeti, az uniós országok közül Magyarország tartozik a leginkább Európa-orientált államok közé, ezt nyilván a németek is nagyra értékelik – mondta lapunknak egy biztonságpolitikai szakértő. Nem véletlen az sem, hogy Magyarország új nemzetbiztonsági stratégiájában a szövetségesek listáján a második helyen szerepel Németország.
 • SilvioD
  A német védelmi miniszter csütörtökön Magyarországra jön. 2 napra.
  Ha vki tudja mi a progi vagy ki jön vele az RM-től, esetleg a KMW-től ne tartsa vissza!
  ......
  Utóbbi bizonyítékaként Magyarország a közelmúltban több szerződést írt alá német hadiipari eszközök beszerzéséről: hazánk húsz H145 típusú helikoptert vásárolt, az elkövetkezendő években pedig 44 darab Leopard 2 típusú harckocsit, 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró ágyút, illetve légvédelmirakéta-vezetési rendszert tervez beszerezni Németországból. (ez a SAMOC?)

  Mindezek komoly kiképzési együttműködéssel párosulnak a gyártó cégekkel, illetve a német hadsereggel, a Bundeswehrrel. – Ami a védelempolitikát és a beszerzéseket illeti, az uniós országok közül Magyarország tartozik a leginkább Európa-orientált államok közé, ezt nyilván a németek is nagyra értékelik – mondta lapunknak egy biztonságpolitikai szakértő. Nem véletlen az sem, hogy Magyarország új nemzetbiztonsági stratégiájában a szövetségesek listáján a második helyen szerepel Németország.
  Orbánnal és természetesen Benkővel is tárgyal.
 • SilvioD
  A német védelmi miniszter csütörtökön Magyarországra jön. 2 napra.
  Ha vki tudja mi a progi vagy ki jön vele az RM-től, esetleg a KMW-től ne tartsa vissza!
  ......
  Utóbbi bizonyítékaként Magyarország a közelmúltban több szerződést írt alá német hadiipari eszközök beszerzéséről: hazánk húsz H145 típusú helikoptert vásárolt, az elkövetkezendő években pedig 44 darab Leopard 2 típusú harckocsit, 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró ágyút, illetve légvédelmirakéta-vezetési rendszert tervez beszerezni Németországból. (ez a SAMOC?)

  Mindezek komoly kiképzési együttműködéssel párosulnak a gyártó cégekkel, illetve a német hadsereggel, a Bundeswehrrel. – Ami a védelempolitikát és a beszerzéseket illeti, az uniós országok közül Magyarország tartozik a leginkább Európa-orientált államok közé, ezt nyilván a németek is nagyra értékelik – mondta lapunknak egy biztonságpolitikai szakértő. Nem véletlen az sem, hogy Magyarország új nemzetbiztonsági stratégiájában a szövetségesek listáján a második helyen szerepel Németország.
  A SAMOC ha jol tudom meg december 20-an 2018-ban lett alairva.

  https://www.airbus.com/newsroom/pre...Operations-Center-to-Hungarian-Air-Force.html
 • SilvioD
  A német védelmi miniszter csütörtökön Magyarországra jön. 2 napra.
  Ha vki tudja mi a progi vagy ki jön vele az RM-től, esetleg a KMW-től ne tartsa vissza!
  ......
  Utóbbi bizonyítékaként Magyarország a közelmúltban több szerződést írt alá német hadiipari eszközök beszerzéséről: hazánk húsz H145 típusú helikoptert vásárolt, az elkövetkezendő években pedig 44 darab Leopard 2 típusú harckocsit, 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró ágyút, illetve légvédelmirakéta-vezetési rendszert tervez beszerezni Németországból. (ez a SAMOC?)

  Mindezek komoly kiképzési együttműködéssel párosulnak a gyártó cégekkel, illetve a német hadsereggel, a Bundeswehrrel. – Ami a védelempolitikát és a beszerzéseket illeti, az uniós országok közül Magyarország tartozik a leginkább Európa-orientált államok közé, ezt nyilván a németek is nagyra értékelik – mondta lapunknak egy biztonságpolitikai szakértő. Nem véletlen az sem, hogy Magyarország új nemzetbiztonsági stratégiájában a szövetségesek listáján a második helyen szerepel Németország.
  Igen, tekintve az emlegetett múltbeli szerződéskötéseket (H145, Leo -k, PzH2000 -esek) ez a SAMOC lesz, mely 2018.12.20 -án volt hír annak idején. Mindenesetre várjuk a friss híreket majd amennyiben lesz aktuális a szélesebb közönség számára is publikálható újdonság ...

  https://www.airbus.com/newsroom/pre...Operations-Center-to-Hungarian-Air-Force.html

  https://index.hu/techtud/2018/12/20/felturbozza_az_airbus_a_magyar_legvedelmet/

  Arra lennék kíváncsi, hogy az érintett szakértő úr szerint ki a mi elsőszámú szövetségesünk (ugye a második számút elárulta - Németország).
 • dkes
  Igen, tekintve az emlegetett múltbeli szerződéskötéseket (H145, Leo -k, PzH2000 -esek) ez a SAMOC lesz, mely 2018.12.20 -án volt hír annak idején. Mindenesetre várjuk a friss híreket majd amennyiben lesz aktuális a szélesebb közönség számára is publikálható újdonság ...

  https://www.airbus.com/newsroom/pre...Operations-Center-to-Hungarian-Air-Force.html

  https://index.hu/techtud/2018/12/20/felturbozza_az_airbus_a_magyar_legvedelmet/

  Arra lennék kíváncsi, hogy az érintett szakértő úr szerint ki a mi elsőszámú szövetségesünk (ugye a második számút elárulta - Németország).
  V4, azon belul Lengyelorszag. Ez nyilvanos lista, tavasszal kozzetettek, a nemetek utan jonnek a franciak es olaszok, az EU-n kivul a NATO miatt az amerikaiak. Ez mondjuk passzol a vedelmi beszerzeseinkhez is...
 • dkes
  Igen, tekintve az emlegetett múltbeli szerződéskötéseket (H145, Leo -k, PzH2000 -esek) ez a SAMOC lesz, mely 2018.12.20 -án volt hír annak idején. Mindenesetre várjuk a friss híreket majd amennyiben lesz aktuális a szélesebb közönség számára is publikálható újdonság ...

  https://www.airbus.com/newsroom/pre...Operations-Center-to-Hungarian-Air-Force.html

  https://index.hu/techtud/2018/12/20/felturbozza_az_airbus_a_magyar_legvedelmet/

  Arra lennék kíváncsi, hogy az érintett szakértő úr szerint ki a mi elsőszámú szövetségesünk (ugye a második számút elárulta - Németország).
  Ez nem a szakértő úr véleménye, ez a magyar nemzetbiztonsági stratégia része.
  Első, a V4.
  https://jogalappal.hu/megjelent-magyarorszag-nemzeti-biztonsagi-strategiaja/
 • dkes
  Halkan szólok, hogy a "bozgor" az arrafelé a magyarok gúnyneve a romulánok részéről ... Ugye maga a szó jelentése is erre utal - e miatt sértő. Egyébként a románok imádják használni - mi kevésbé szeretjük hallgatni értelemszerűen ...
  Teljesen jogos helyreigazítás ez van ha nem ellenörzi a telefon automatikus szövegbevitelét az ember.Na akkor a hiányzó részeket pótolva így néz ki a hozzászólásom.
  "illetve a románok elkezdtek bozgorozni (románok magyarokra használt gúnyneve,erre persze beindult az oláhozás meg a birkapásztorozás és ez az amit a romulánok nagyon nem komálnak)és erről a modi többszöri figyelmeztetése ellenére sem hagytak fel,így aztán a modi rátenyerelt a delete gombra.
 • Wilson
  Teljesen jogos helyreigazítás ez van ha nem ellenörzi a telefon automatikus szövegbevitelét az ember.Na akkor a hiányzó részeket pótolva így néz ki a hozzászólásom.
  "illetve a románok elkezdtek bozgorozni (románok magyarokra használt gúnyneve,erre persze beindult az oláhozás meg a birkapásztorozás és ez az amit a romulánok nagyon nem komálnak)
  Melyik cikk alatt volt ez?

Ugrás a fórum topichoz