|

Belgium kevesebb géppel védené légterét

Elindították a típusváltási folyamatot Belgiumban is, Steven Vandeput védelmi miniszter pedig vázolta a tárca elképzeléseit.

A nyugat-európai állam is lecseréli régi F-16AM/BM típusú vadászbombázóit, azonban az 54 darab Fighting Falcon helyett csupán 34 példányt rendszeresítenének az utódból. Steven Vandeput védelmi miniszter elmondása szerint az új típusok potensebbek, nagyobb hatótávolságúak, valamint a korszerű szimulátoros technológiának köszönhetően könnyebb a kiképzés és a jártasság is könnyebben fenntartható.

Belga Falcon Zeltwegben | Fotó: sid911, HTKA.hu ,

Belgium kormányközi egyezséggel szerezné be a váltótípust, melyhez védelmi minisztérium 2014-ben már kiküldte a megkeresést 5 kormányügynökségnek. A francia DGA-n keresztül Dassault Rafale-t, a svéd FMV által a Saab JAS-39E Gripen, a JPO segítségével a Lockheed Martin F-35A Lightning II, a USN PMA-n keresztül a Boeing F/A-18E/F Super Hornet típusokról szerettek volna többet megtudni, míg a brit védelmi minisztérium a Eurofighter Typhoon esetleges beszerzéséhez szolgáltat adatokat.

Az F16AM/BM gépek élettartama 8000 repült óra, a belgák számítása szerint az első gépek 2023-ban érik el a limitet, míg az utolsók akár 2028-ig kihúzhatják. A váltótípust azonban már 2018-ban ki kell választani, hogy legyen idő az első példányok rendszerbe állítására 2023-ig.