|

Románia újabb vadászgépeket vásárolna

A védelmi költségvetés megemelésével minden korábbinál több pénz jut a haderő fejlesztésére.

Románia 2017-től kezdődően a GDP 2%-át fordítja honvédelemre (a korábbi 1,48% helyett), az idei védelmi költségvetésre 3.6 milliárd euró van előirányozva. A „pluszpénz” majdnem teljes összegét fejlesztésre kívánják fordítani, már meg is kezdték a kívánságlista összeállítását: további 20 darab F-16 Fighting Falcon, valamint páncélozott szállítójárművek és más egyéb haditechnikai eszköz is beszerzésre kerül. Pontos részleteket azonban egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

Egy román F-16BM gyakorolja a légi-utántöltést egy amerikai KC-135R Stratotanker repülőgép segítségével Románia felett, február 28-án |Fotó: Staff Sgt. Kate Thornton ,

Portugália még 2009-ben ajánlott fel 9 darab használt F-16-ost megvételre, melyekre Bulgária és Románia kívánt lecsapni. Hosszú versengés után végül Románia került ki győztesen a csatából, az üzletet hivatalosan 2013 októberében jelentették be: az eredetileg felajánlott 9 darab mellé a portugálok további 3 darab használt gépet vásároltak Amerikából felújításra és továbbértékesítésre, így kerül összesen 12 gép délkeleti szomszédunkhoz. Az első gépek már meg is érkeztek Romániába, a teljes flotta várhatóan idén állhat hadrendbe. A román Falconok három bázison, Aranyosgyéresen (Câmpia Turzii), Feteştiben és Bákóban (Bacău) állomásoznak majd.


A román Falcon-üzletről bővebben ide kattintva olvashatsz!