|

Új felhasználási formát találtak a drónoknak

Az folyamatosan megerősítést nyer, hogy a pilóta nélküli repülőeszközökben hatalmas lehetőség rejlik, de egy-egy új felhasználási formán mindig meg tudunk lepődni, vagy csak a homlokunkra csapva felkiáltani, miért nem mi gondoltunk erre először.

A hírünk főszereplője ezúttal egy kvadrokopter, melyet az Edwards légibázison vetettek be egy műszaki ellenőrzésnél. Egy C-17 Globemaster III típusú teherszállító repülőgép repülés előtti átvizsgálásához használták a négyrotoros masinát, melynek segítségével sokkal gyorsabban át lehetett nézni a gép különböző pontjait, például könnyedén szemrevételezni tudták a közel 17 méter magasan lévő függőleges és vízszintes vezérsíkokat: a közel egy órás, állványokat igénylő feladatot néhány perc alatt végre tudták hajtani.

Dolgozik a kis kvadrokopter a Big Mac svancánál | Fotó: Kenji Thuloweit, USAF ,

A művelet nagy sikert aratott a műszakiak körében, így biztosan lesz folytatása. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy kiszorítják az emberi munkaerőt, hiszen azoknál a feladatoknál, ahol kézi mozgatással, vagy rángatással kotyogást, merevséget vagy szabad mozgást kell ellenőrizni, elengedhetetlen a személyes jelenlét, de a szemrevételezéses ellenőrzést jelentősen meggyorsíthatja a drónok alkalmazása, főleg nagyobb méretű repülőgépek esetén.