|

Lezuhant egy csapásmérő Amerikában

Elvesztette egyik amerikában állomásozó EMBRAER A-29A Super Tucano típusú csapásmérő repülőgépét az Amerikai Egyesült Államok Légiereje.

Március 6-án, helyi idő szerint 14 óra 50 perckor lezuhant a 81. Vadász Század kötelékébe tartozó egyik EMBRAER A-29A Super Tucano típusú csapásmérő repülőgép a Clinch megyei Whisperwood út közelében. A Moody támaszpontról felszálló turbólégcsavaros típus balesetét technikai hiba okozta, de szerencsére mindkét hajózó sikeresen katapultált. Az ilyenkor szokásos módon kórháza szállították őket átvizsgálásra.

A Moody légibázison épp indítják az Afgán Légierő egyik A-29-esét | Forrás: commons.wikimedia.org ,

Az USAF számos csiki-csuki után végül a Sierra Neveda/EMBRAER páros ajánlatát találták megfelelőbbnak a LAS tenderen és 20 darab A-29 Super Tucano repülőgépet vásároltak az Afgán Légierő számára egy 427 millió dolláros, fix áras szerződés keretében, melybe beletartozik a pilóták és műszakiak képzése, a dokumentáció és a logisztikai támogatás is. A gépek közül 8 példányt már leszállítottak az Afgán Légierőnek, de pár példány mindig az amerikai Georgia államban található Moody légibázison állomásozik az USAF kötelékében, ahol a közel-keleti ország pilótáinak és műszakiainak átképzését segíti.