|

Egy repülőgép-hordozó utolsó útjának kezdete

Március 11-én, szombaton elindult utolsó, mintegy négy és fél hónapos útjára a Washington állambéli Puget Sound kikötőből a USS Independence (CV-62) repülőgép-hordozó. Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete által 1959 és 1998 között használt hadihajó célja a texasi Brownsville, ahol leszerelés, majd szétdarabolás vár rá. Sorsa beteljesedése előtt azonban még meg kell kerülnie Dél-Amerikát – a Panama-csatornán ugyanis méretei miatt nem tud átkelni. A “nagy utazás” kezdete azért esett márciusra, mert a kalkulációk szerint az időjárás a következő hónapokban lesz ideális a kontinens megkerülésére. A Forrestal-osztály utolsóként megépült hordozója 2017 nyarán ér majd Texasba, pontot téve egy szép karrier végére.

Érdekesség, hogy a hajó átszállítása előtt el kellett végezni egy hosszabb ellenőrzést, annak biztosítására, hogy a hordozó alkalmas az útra. Ennek kapcsán, a munkálatokat végző cég vezetője nyilatkozta azt, hogy az ellenőrzés kifejezetten gyorsan elvégezhető volt, mivel “a haditengerészet nagyon jó állapotban őrizte meg a hajót, még ennyi év elteltével is”. Így, Közép-Európából szemlélve is tanulságos történet…

A hajó útra keléséről készült videó:

Fórum hozzászólások

 • Akkor ez úgy kelt el, mint a Magilla Gorilla. Gondolom az az szóba se jöhetett, hogy külföldre adják el. Tíz milát kaphattak volna érte valamelyik török vagy paki hajóbontóból.
 • Le volt ez zsírozva. Abban annyi anyag van, hogy évekig lesz melójuk vele. Külföldre is mehetett volna, ezzel már nagy haditikot nem árulnának el.
 • Pakiban egy ilyen hajónak egy hónap alatt az emlékét is eltörlik. Kb.3 halálesettel. Keresd meg az erről szóló natgeós dokufilmet. Nagyon jóó.
 • 2 centért már 2 anyahajók lenne :)
  És milyen jól mutatna a Balatonon. Az a látvány megérne 2 centet. Egész Közép Európa egyetlen hordozóval rendelkező országa lennék. Ráadásul elsüllyeszthetetlen lenne. És mennyi hasznos funkciója lehetne.
 • Vevő...?!? /Kisebb hadihajókra bizonyára lenne!/ De ugyan kinek kéne 1 kiszuperált óriás...?!?

  Amúgy meg tudtommal 1 kiöregedett anyahajó bontása nem olcsó mulatság, így nem véletlen, hogy csak jelképes összegért lehet tőlük megszabadulni.
  Mert komolyabb "fémértéket" csak színesfémek, tehát a hajócsavar és az elektromos vezetékek jelentenek....
 • <blockquote rel="desertfox">2 centért már 2 anyahajók lenne :)
  És milyen jól mutatna a Balatonon. Az a látvány megérne 2 centet. Egész Közép Európa egyetlen hordozóval rendelkező országa lennék. Ráadásul elsüllyeszthetetlen lenne. És mennyi hasznos funkciója lehetne.</blockquote>

  Ne rontsátok már el a tihanyi kilátó vonzerejét :D
  Amúgy meg dőre dolog ötleteket adni a döntéshozóknak, mert még valamelyik komolyan veszi :D
 • Kering a neten egy dokumentumfilm, amelyik az USS Oriskany mesterseges zatonya valo alakitasarol szol.
  Ott arrol szolt a fama, hogy 1 centert adtak el a hajot, a visszanyert anyagok 20%-a viszont a Navy tulajdona.

  Szoval lehet, hogy vetelar 1 cent, de a szerzodes tobbi tetele valoszinuleg fontosabb.
 • <blockquote rel="desertfox">2 centért már 2 anyahajók lenne :)
  És milyen jól mutatna a Balatonon. Az a látvány megérne 2 centet. Egész Közép Európa egyetlen hordozóval rendelkező országa lennék. Ráadásul elsüllyeszthetetlen lenne. És mennyi hasznos funkciója lehetne.</blockquote>

  Lehetne stadiont építeni benne? :D

  Lenne Nemzeti Anyahajóképességünk.

Ugrás a fórum topichoz