|

A levegőben is tankolhatnak a román F-16-osok

Alig telt el pár hónap azóta, hogy Románia átvette első Lockheed Martin F-16AM/BM Fighting Falcon vadászbombázóit, máris sor került egy igen fontos képesség kialakítására. Az Amerikai Egyesült Államok Légierejének segítségével, február 28-ától kezdve öt napon át gyakorolták román pilóták a levegőben történő üzemanyag-felvételt egy Boeing KC-135R repülőgépből hazájuk légterében. A Stratotanker a RAF Mildenhall bázison állomásozó 315. Légi Utántöltő Századtól érkezett 14 főnyi személyzetével Romániába.

Egy román F-16BM gyakorolja a légi-utántöltést egy amerikai KC-135R Stratotanker repülőgép segítségével Románia felett, február 28-án |Fotó: Staff Sgt. Kate Thornton ,

Mint ismeretes, a 100. Légi Utántöltő Wing kötelékébe tartozó 315. század az egyetlen USAF-alakulat, amely az európai és az észak-afrikai régióban települ. Ez egyben azt is jelenti, hogy repülőgépeik és személyzeteik kihasználtsága rendkívül magas, napi szinten hajtanak végre légi-utántöltéseket európai szövetséges légierők gépeivel. Keleti szomszédunk újdonsült Falcon-hajózói tehát az egyik legtapasztaltabb Stratotanker-egységgel gyakorolhattak.

Az ötnapos tréning végén, a céloknak megfelelően, a román pilóták megszerezték a jogosultságot arra, hogy az Amerikai Egyesült Államok Légierejének KC-135-ös repülőgépeiből tankoljanak a levegőben. Természetesen ez nem örökre szól, a képességet folyamatosan gyakorolni kell, időről időre számot adva a tudásról. Az amerikai fél az esemény kapcsán kifejezte, hogy ehhez a jövőben is örömmel segítségére lesz a Román Légierőnek, igazodva a stratégiai partnerség elmélyítésére tett lépésekhez.