|

Búcsúznak az indiai Tu-142-esek

Az INS Viraat repülőgép-hordozó után egy másik ikonikus eszközét is kivonja az aktív állományból a héten India: elérkezett a Tupoljev Tu-142M3 tengerészeti felderítő és tengeralattjáró-elhárító repülőgépek nyugdíjazásának ideje. A Tu-95 „Bear” stratégiai bombázó alapján létrehozott típus 8 példányát 1988-ban rendszeresítette India „Albatross” néven. Az elmúlt közel 30 évben a gépek kihasználtsága igen magas volt, aminek eredményeként napjainkra már csak három példány repülőképes. Kivonási ceremóniájuk március 29-én, az INS Rajali bázison lesz.

Tu-142M3 indiai színekben |Forrás: bharat-rakshak.com ,

Forrás">

Mint ismeretes, a hosszú távú tengerészeti járőrbevetések teljesítése ezentúl a Boeing P-8I Poseidonok feladata lesz Indiában, amikből összesen 12 darabot állít szolgálatba Új-Delhi. Az amerikai típus modernebb fedélzeti rendszerekkel és fegyverzettel rendelkezik, és lényegesen gazdaságosabban üzemeltethető, mint a turbopropelleres Tu-142M3. Indiának pedig nagy szüksége van modern tengerészeti járőrgépekre, ugyanis a kínai flotta tengeralattjárói egyre aktívabbak a térségben, megfigyelésük és követésük pedig jól működő, biztos alapokon nyugvó felderítő képességet kíván.

A P-8I-k és a Tu-142M-ek az utóbbi években ugyanazon bázisról, a már említett INS Rajaliról üzemeltek. Az Indiai Haditengerészet elképzelése szerint a következő évtizedekben a tengerészeti járőr és tengeralattjáró-elhárító rendszerükben a Poseidon képviseli majd a csúcskategóriát, ezeket egészítik majd ki a közepes hatótávolságú Iljusin Il-38SD-k, illetve az izraeli Searcher-II és Heron UAV-k.