|

Lezuhant egy F-16-os a jemeni határnál

Egyes források szerint technikai problémák miatt zuhant le, más források szerint a jemeni erők lelőttek egy szaúdi területen repülő jordániai F-16 Fighting Falcon típusú vadászbombázót.

A jemeni fegyveres konfliktus áldozatává vált az a jordániai F-16 Fighting Falcon típusú vadászbombázó, melyet február 24-én pénteken a jemeni erők, miközben a szaúdi-jemeni határ szaúdi oldalán repült. A Szaúd-Arábia által vezetett oldalon bevetést teljesítő egyhajtóműves típus lelövéséről (?) több információ nem került napvilágra, annyit közöltek, hogy a pilóta sikeresen katapultált és szaúdi területen ért földet.

Jordán F-16-osok ,

Jordánia 1997-től vehette át első F-16-osait, a „Peace Falcon I” keretében 16 darab F-16A/B Block 15 ADF verziójú Fighting Falcont lízingeltek, de a program végére a gépek jordániai tulajdonba kerültek. A „Peace Falcon II” keretében további 17 gépet vehettek át, melyeket a török TAI modernizált F-16AM/BM változatúvá. 2005-ben tovább bővült a flotta, Belgiumból vásárolt 16 darab F-16AM/BM-nek köszönhetően, míg egy évvel később további 6 darab F-16BM érkezett a hollandoktól. 2011 során még 9 darab F-16AM/BM növelte a gépparkot Belgiumból. Így a teljes beszerzett gépállomány 64 darab, bár az évek során 2 példányt balesetben elvesztettek, így az eheti gépveszteségig 62 darabbal rendelkeztek.