|

Egyet fizet – kettőt vihet!

A JF-17 Thunder (FC-1 Fierce Dragon) kapcsán már-már szokásosnak mondható, hogy valamelyik gyártó ország részéről felröppen a sikeres exportálás híre, amit aztán rövidesen megcáfolnak az érintettek. Ez egyben azt is magában hordozza, hogy a típus eddig nem aratott túl fényes sikert a nemzetközi porondon, bár megjelenésekor széleskörűen elterjedt az a vélemény, miszerint alacsony ára és egyszerű üzemeltethetősége miatt hamar népszerű lesz a harmadik világ országai között. Nem így lett – az eladásáért folyamatosan kampányoló Pakisztán pedig úgy döntött, itt az ideje emelni a tétet.

Az ANI News Service jelentése szerint Pakisztán újabb ajánlatot tett Srí Lanka számára, amely minden eddiginél jobbnak tűnik: Iszlámábád minden megvásárolt JF-17 mellé egy F-7 Airguard vadászgépet adna ajándékba saját készletéből. Ezen kívül ingyen és bérmentve állnák a pilóták és műszakiak kiképzését, valamint hosszú távú logisztikai és üzemeltetési támogatást nyújtanának, rendkívül kedvező áron. Srí Lanka légierejében jelenleg is rendszerben áll az F-7, amely nem más, mint a MiG-21 kínai gyártású változata – pontosabban annak exportverziója.

Pakisztáni JF-17 Thunder a 2015-ös Párizsi Légiszalonon | Fotó: Eric Salard ,

Kétségtelen, hogy az ajánlat rendkívül kedvező, azt azonban mindenképpen hozzá kell tenni, hogy az ügy kapcsán komoly korrupciós vádak merültek fel Pakisztánnal szemben, ami nem váltott ki osztatlan örömet a JF-17 másik gyártója, Kína részéről. Srí lankai napilapok szerint több esetben történt nagyobb mennyiségű csúszópénz folyósítása helyi katonai és politikai tisztviselők részére annak érdekében, hogy Colombo minél hamarabb állítsa rendszerbe a JF-17-est. Többek között ennek napvilágra kerülése volt az egyik ok, amiért még nem ütötték nyélbe az üzletet.

Srí Lanka egyik F-7GS vadászrepülőgépe – jelenleg valószínűleg nincs ilyen jó állapotban |Fotó: Chamal Pathirana, Wikimédia Commons ,

A mostani ajánlat mindenesetre nagyon kedvezőnek mondható, főleg annak fényében, hogy Srí Lanka légierejére ráférne némi külföldi segítség. Ez igaz a flottára, valamint az üzemeltetési feltételekre is, a közelmúlt hírei szerint ugyanis nem állnak túl jól utóbbi téren sem. Amennyiben pedig elfogadják Pakisztán „egyet fizet, kettőt kap” ajánlatát, úgy egy csapásra megoldhatnának több problémát is.