|

Olasz fregatt Sydney-ben

Végéhez közeledik az Olasz Haditengerészet FREMM fregattjának, az F 593 Carabiniere ausztráliai körútja. ABIS Bonny Gassner, © Commonwealth of Australia,

Cirka 1 hónappal ezelőtt írtunk róla részletesebben, hogy az olasz-spanyol csata részeként olasz és spanyol fregattok érkeznek Ausztráliába, hogy ott első kézből prezentálják mit is tud felajánlani az olasz és spanyol hadipar a kontinensnyi ország által meghirdetett Future Frigate (FF) / SEA 5000 programra. A döntés értelemszerűen nem pusztán ezen látogatások alapján fog megszületni, ám fontos lépés az Ausztrál Királyi Haditengerészet megnyerésért folytatott küzdelemben.

Az olasz fregatt érkezése a Fleet Base East területére. Baloldalt A RAN spanyol kötődésű szerzeményeinek egyike, a HMAS Canberra. LSIS Brenton Freind, © Commonwealth of Australia,

Az F 593 Sydney-be behajózása közben. LSIS Tom Gibson, © Commonwealth of Australia,

Az olasz hadihajó 1 hónapos ausztráliai körútja február 24-én ér véget. LSIS Tom Gibson, © Commonwealth of Australia,

Fórum hozzászólások

 • Egész csinos kis csónak ez a FREMM.Tobb helyen olvastam olyan 700 millió dolláros beszerzési árat,az sem olyan utos a felszereltségéhez képest.
 • Igazából nem ide való de jobb helyet nem találtam neki.
  http://www.ezutos.com/a-nap-felvetele-francia-hadihajo-vs-orias-hullamok/
 • Átadták a 2. Fremm fregattot (Virginio Fasan -F591).)az olasz haditengerészetnek.
  http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=12271
 • Tegnap a francia Brest-ben unnepélyes keretek kozott átadták Marokkonak a" Mohamed VI"- fregattot , amit még 2007-ben rendelt 470 Euroért.
  [​IMG]

  http://www.navyrecognition.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1530

  Egyébként francia források szerint, az oroszok is akartak Fremm fregattokat vásárolni, de a franciák nem mentek bele, így csak a Mistralok maradtak.
 • Szerintetek azt megléphetik a franciák és olaszok, hogy a később épülő példányokon 2x 16 A-70es indítót alkalmazzanak növelve a hajók rugalmasságát?
 • <blockquote rel="dudi">Van fölös 470 Eurom kinél kell leadni a rendelést?
  Még tegyél hozzá 6 nullát :)
  </blockquote>

  Rendelni lehet ennyiért is, csak meg kell adni a méretarányt is, ilyen áron mondjuk 1:100-hoz bejöhet. :)
 • 300 kilóméternél nagyobb hatótávolságú fegyvereknek tilos az eladása, szóval nem adhatták el a hajóval. Ha akarnak az egyiptomiak hajó elleni rakétát, feltételezem vehetnek de valamilyen kisebb hatótávolságút.
 • Az MdCN 1000km hatótávolságú bunkós bot.

  Ami a hajón marad ha minden igaz.
  1 db OTO Melara 76 mm hajóágyú
  3 db Nexter 20mm távvezérelt gépágyú
  2 x 4 MM-40 Exocet block 3 indító. (180 km hatótáv. Szárazföldi célre is küldhető)
  2 dupla indító MU90 torpedóhoz.
  2 x 8 A-43 indító Aster 15 rakétákhoz.
 • pöcshuszár
  Háát csodálkoznék. Ha az olaszok, és a franciák kihozták 5 és 600M EUR-ból kisebb mennyiségben, akkor a FREMM hogy kerülhet 20 hajó blokkban történő beszerzése ennyivel többe. Mivel még nincs döntés, így szerintem a 1Mrd USD feletti összegek keretösszegek.
  De ebben a forrásban azt írják, hogy a 1,28Mrd USD-ben benne van a tervezés, tesztelés és az építés költsége is. Ráadásul az építés költségei drasztikusan csökkenthetők több hajó együttes gyártásával.
  arbalest
  Az első egységre ír 1,28-at, a másodikra 1,05-öt, kb az lesz szerintem a sztenderd ár (talán azt még sikerül lejjebb szorítani, mondjuk 900 millióra). Az ok szerintem az amerikai rendszerek. Ez nem egy olasz/francia FREMM lesz, hanem egy annak a vázán létrehozott, 100 %-ban amerikai rendszereket használó fregatt. A hazai rendszerek, mint pl a módosított SPY-6 AESA radarokat használó AEGIS biztosan nagyobb kapacitású, mint az európai párja, de gondolom drágább is. Jó összehasonlító alap lehet a japánok Akizuki- és Asahi-osztálya, amely hasonló méretű, és az AEGIS-hez hasonló japán ATECS rendszert használ, 32 cellás MK41 VLS, integrált és vontatott szonár, 900 millió-1 milliárd körüli darabáron.
  Na akkor a kettő között lesz az igazság! :rolleyes:
  Going forward, the detail design phase will begin immediately, and construction will begin no later than April 2022. The first ship of the class – still yet to be named, despite an effort by outgoing Acting Secretary of the Navy Thomas Modly to name the frigates the Agility class – will deliver by 2026 and reach initial operational capability by 2030. The lead ship will cost $1.281 billion, with $795 million of that covering the shipbuilder’s detail design and construction costs and the rest covering the GFE, including the combat systems, radar, launchers, command and control systems, decoys and more.

  For the rest of the class, the total ship cost – contractor costs and GFE – has dropped. The Navy previously said it was aiming for an average cost of ships 2 through 20 of $800 million in constant year 2018 dollars, with a requirement to stay below $950 million in CY 2018 dollars. Now the service has the average follow-on cost pegged at $781 million in constant year dollars.

  Azaz a 2-20. hajóért csak 781M USD darabárat kell majd fizetnie a Navynak.


 • Tetszik, ahogy burkoltan utal rá, hogy a NAVYnak a töke tele lett az amerikai hadiiparral, én kijelentették, nekik hajó kell sürgősen - és rendeltek külföldi alapból.
  (Mondjuk ahogy nézem ez a légierőre is pont ugyanígy igaz, rohadtul unják az LM hozzáállását, nagyon a Northrop felé húz mostanság az AF, olvasom sokkal jobban együtt lehet működni velül a B-21 program tapasztalatai alapján).
 • angelsoul


  Tetszik, ahogy burkoltan utal rá, hogy a NAVYnak a töke tele lett az amerikai hadiiparral, én kijelentették, nekik hajó kell sürgősen - és rendeltek külföldi alapból.
  (Mondjuk ahogy nézem ez a légierőre is pont ugyanígy igaz, rohadtul unják az LM hozzáállását, nagyon a Northrop felé húz mostanság az AF, olvasom sokkal jobban együtt lehet működni velül a B-21 program tapasztalatai alapján).
  Nem is kellene burkolni... ;)
  Meg ugye a T-X program, ahol ugyan Boeing gépnek van elkönyvelve, de a meló nagy része a Saab érdeme. Amerikában annyi idő alatt senki nem rakott volna össze egy tervből működő, és tenderezhető gépet. Ráadásul, ami meg is veri a versenytársakat.

Ugrás a fórum topichoz