|

Tengeralattjárókkal erősít az Olasz Haditengerészet

A napokban írt alá szerződést a Közös Fegyverkezési Együttműködési Szervezet (OCCAR) és az olasz Fincantieri két darab új tengeralattjáró gyártásáról.

A szerződés ezen felül opcióban további kettő darabot is kilátásba helyez a Todaro-osztályú, vagy német keresztségben Type 212 típusú tengeralattjárókból (a bejelentés amúgy következetesen U212 NFS-nek azonosítja). Az első kettő példány teljes projektértéke 1,35 milliárd Euró, a hadrendbe állást pedig 2027-2029 közé tervezik.

S 527 Scirè

090827-N-3090M-248 GROTON, Conn. (Aug. 27, 2009) The Italian Todaro-class submarine Scire (S 527) arrives at Naval Submarine Base New London for a port visit. Scire is on deployment and is preparing to participate in a Joint Task Force Exercise with the Harry S. Truman Strike Group. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Steven Myers/Released) ,

Ha az olaszok lehívják az opcióban szereplő további kettő darab tengeralattjárót is, akkor a németekével együtt a teljes Type 212 flotta 14 fősre duzzadhat, sőt, itt még nincs megállás, ugyanis 2016-ban a Német Haditengerészet is elkötelezte magát még további két tengeralattjáró beszerzésére, illetve időközben a Norvég Királyi haditengerészet is bejelentkezett négy darab példányra, bár a jelenlegi információk szerint ezek csak 2030 körül állnának szolgálatba.

Az erősítés darabszámban minden bizonnyal átmeneti lesz, ugyanis a tervezett négy új tengeralattjáró a már harminc éve szolgálatban álló Sauro-osztály megmaradt négy tagját fogja váltani.