|

Új korvettekkel ellensúlyoznák a balti-tengeri orosz fenyegetést a németek

Hétfőn a német védelmi tárca szóvivője sajtótájékoztató keretében ismertette Ursula von der Leyen miniszter asszony döntését, amely szerint Németország hat darab új, többcélú hadihajót fog rendszeresíteni a korábban tervezett négy helyett. Pontosabban már most megrendelik mind a hat egységet, a tavaly októberben bejelentett négy helyett. Az első példányt 2023-ban szeretnék átvenni, az utolsónak pedig 2030-ig kell elkészülnie. Ennek érdekében 2017 végéig alá kívánják írni a szerződést a majdani gyártóval, amelyet három versenyző közül választanak ki idén.

A szóvivő szerint a mennyiség növekedését a változó geopolitikai helyzet, valamint a nemzetközi szerepvállalás növekvő mértéke indokolja. E mögött leginkább a fokozódó orosz tengeri és légi aktivitást kell érteni, ami a Balti-tenger térségében egyre több fejfájást okoz a németeknek (is). Ennek okán érthető, hogy az MKS-180 (Mehrzweckkampfschiff – többfeladatú hadihajó) néven emlegetett korvettekre körülbelül 4 milliárd eurót (4,24 milliárd USD) szánna Berlin, ami az utóbbi évek egyik legnagyobb német haditechnikai beszerzésévé teszi az üzletet.

Számítógépes grafikán már most jól mutatnak a leendő korvettek |Forrás: Német Haditengerészet ,

A hajókkal szemben támasztott követelmények egyelőre nem ismertek, azokat valószínűleg a következő hetekben-hónapokban ismerhetjük meg. Az biztos, hogy a légvédelmi képességekre nagy hangsúlyt fektetnek majd, de a hajóknak képeseknek kell lenniük felszíni és felszín alatti célpontok leküzdésére is. A tenderre három csapatban, összesen hat gyártó pályázik: a Thyssen Krupp Marine Systems a Brémában található Lürssen hajógyár oldalán, az angol BAE Systems a kieli German Naval Yards közreműködésével, valamint a holland Damen és a Blohm+Voss.

Tekintve, hogy korvettekről beszélünk, a beszerzés célja valószínűleg a Német Haditengerészet partközeli védelmi képességeinek megerősítése lesz, mivel ezek az egységes kisebbek, de mozgékonyabbak is, mint a fregattok. Ezt a Die Zeit értesülései is alátámasztják, miszerint a hat hadihajót elsősorban a Balti-tengeren kívánja alkalmazni a Deutsche Marine. Erre a feladatkörre jelenleg a 130-as osztályú (Braunschweig-osztályú) korvettek állnak rendelkezésre, szám szerint öt darab.

Naval Strike Missile |Forrás: Wikimédia Commons – Pibwl ,

Kapcsolódó hír, hogy hétfőn Németország és Norvégia között megegyezés született arról, hogy Berlin legalább 10 milliárd norvég korona (1,1 milliárd euró) értékben vásárol NSM (Naval Strike Missile) rakétákat a Kongsberg cégtől. A fegyvernek értelemszerűen a hajóról indítható változatát rendelik meg a németek, az integráció pedig először a majdani MKS-180-as hajókon történik meg. Ezáltal a hadihajók igen komoly, felszíni egységek elleni csapásmérő képesség birtokába fognak jutni.