|

Hamarabb megkapja Szu-35-öseit Kína

Mint ismeretes, az orosz Szu-35Sz vadászbombázó első külföldi megrendelője Kína. Moszkva és Peking között hosszas tárgyalások után, 2015 novemberében jött létre a megállapodást 24 példány megvásárlásáról, amik kivétel nélkül a KnAAPO-nál készülnek Oroszországban. A Szu-35Sz-ek a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légierejének legmodernebb 4. generációs vadászbombázói lesznek, ezért kiemelt fontosságúként kezelik a rendszeresítésüket az ázsiai országban.

Bár a 2015-ös szerződés szerint csak idén kellett volna megérkezniük az első Szu-35Sz-eknek Kínába, azokat már tavaly december végén leszállították az oroszok. Ez némileg felgyorsította az egész programot, ugyanis eredetileg 2019-re prognosztizálták a megrendelés teljesítését, ám ez egy évvel előrébb kerülhet. A TASS hírügynökség iparági forrásokra hivatkozva ugyanis arról írt, hogy idén 10 Szu-35-ös kerülhet Kínába, majd 2018-ban még ugyanennyi – ezzel pedig teljessé válik majd a flotta.

Szuhoj Szu-35 Flanker-E | Forrás: RIAN ,

Moszkva egyelőre nem kommentálta az értesüléseket, ám abból kiindulva, hogy a TASS forrásai a decemberi szállítás kapcsán is helyesen jövendölték meg a történéseket, most is igazuk lehet. Azt mindenesetre leszögezhetjük, hogy a leendő kínai Szu-35Sz-pilótáknak bele kell húzniuk a nyelvtanulásba, ha nem szeretnék, hogy miattuk csússzon a típus rendszerbe állítása…