|

Tanulj meg oroszul!

Furcsa információt közölt a Rádió-Elektronikai Technológiai Konszern (KRET) igazgató-helyettese, mely szerint a Kína által vásárolt Szuhoj Szu-35Sz típusú vadászbombázók számára mégsem készítenek egyedi szoftvert, azaz mandarin nyelv helyett ugyanúgy cirill betűkkel kell megbirkózniuk a típusra kerülő ázsiai pilótáknak.

Givi Janjgava, a KRET igazgató-helyettese és fejlesztésért felelős vezetője elmondta, minden ügyfél számára személyre szabják a szoftvereket, hogy a helyi pilóták könnyebben tudják kezelni őket, azonban a tesztek során kiderült, hogy a kínai írásjeleket – a latin és cirill betűkkel ellentétben – repülés közben nehéz leolvasni az LCD kijelzőkről, így a kínai fél külön kérése volt, hogy maradjon az eredeti orosz nyelvezet. Az ázsiai ország rendelkezik olyan pilótákkal, akiknek van tapasztaltuk olyan Szu-27-esekkel is, melynek pilótafülkéje szintén nem volt „kínaisítva”, így szintén cirill feliratokkal kellett boldogulniuk, emiatt könnyebb dolguk lesz a típusképzés során.

Forrás: KnAAPO

Forrás: KnAAPO ,

Givi Janjgava emellett azt is elárulta, a kínai fél egyetlen módosítási kérése az volt, hogy a gépek fedélzetére integrálják a BeiDou műholdas navigációs rendszert is a GLONASSZ mellé.

Mint ismeretes, hosszú huzavona után 2015 novemberében megköttetett a szerződés Oroszország és Kína között, melynek értelmében egy közel 2 milliárd dolláros megrendelésről írtak alá szerződést Moszkvával 24 darab Szu-35 típusú vadászbombázóról. Az üzlet a valaha volt legnagyobb repülőgép-ipari szerződés a két ország között, emellett Kína lett a típus első külföldi vásárlója.