|

Nyártól érkeznek India új 155 mm-es tarackjai

A BAE Systems közleménye szerint a vállalat megrendelést kapott az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumától 145 darab M777 vontatott tarack legyártására. Az 542 millió dollár értékű szerződés keretében legyártott fegyverek India számára készülnek, amely az üzlet 2015-ös kormányzati jóváhagyását követően 2016-ban rendelte meg azokat Washingtontól. A rendkívül alacsony tömegű, könnyen szállítható és modern tűzvezető rendszerrel ellátott 155 mm-es tarackokat India a Kínával közös, vitatott hovatartozású, hegyvidéki határszakasz mentén kívánja telepíteni.

CH47F Chinook tandemrotoros helikopter emel fel egy M777 tarackot, alatta nagy porfelhő.

A cirka 4,2 tonnás M777 többféle forgószárnyas típussal is szállítható. A fotón látható Chinooknak például meg sem kottyan |Fotó: US Army ,

India emellett kikötötte, hogy a tarackok egy részének náluk kell készülnie, elősegítve saját iparuk fejlődését. A legutóbbi hírek szerint a 145-ből 120 lesz indiai gyártmány, a BAE Systems pedig 200 millió dollárt visszaforgat a helyi hadiiparba, helyi beszállítókon keresztül. Az Egyesült Államokban készült első példányokat 2017 júniusától veheti át India.