|

Tüzérségi fejlemények Indiában

2015 jó év volt az indiai tüzérség számára, hiszen végre-valahára előrelépés született az égetően szükséges modernizáció terén: vontatott  vonalon M777-es tarackok, míg önjáró lövegek téren a dél-koreai K-9 indiai módosítására bólintottak rá az illetékesek felső szinteken.

Friss, illetve relatíve friss hírek alapján egyelőre úgy tűnik, hogy ezekből most már tényleg lesz is kézzel fogható eredmény, hiszen a védelmi minisztérium egyrészt áldását adta az M777 beszerzésre, másrészt sikeresen lezárultak az áregyeztetések a Samsung-Techwin indiai partnerének számító Larsen & Toubro-val a K-9 Thunder alapjain létrehozandó K-9 Vajra kapcsán. A 100 db – opcióként további 50 – K-9-es önjáró lövegről szóló szerződés aláírása még az aktuális költségvetési év, azaz 2017. márciusa előtt várható.

A Samsung Techwin nevéhez kötődik a Dél-Korában nagy mennyiségben hadrendben álló K-9 Thunder önjáró löveg. (Melyből Törökország is fog helyben gyártani 155 darabot.)

A Samsung Techwin nevéhez kötődik a Dél-Korában nagy mennyiségben hadrendben álló K-9 Thunder önjáró löveg. (Melyből Törökország is fog helyben gyártani 155 darabot.) ,

Mint arról tavaly részletesebben beszámoltunk a K-9 Vajra mintegy 50 százaléknyi indiai komponenst fog tartalmazni – a dél-koreai típusba konkrétan 14 indiai rendszer kerül majd be – többek között ide sorolandók a tűzvezető és kommunikációs rendszerek is.

Kapcsolódóan adott a K-9 alapjain létező K-10 lőszerszállító is, ám ez nem képzi részét ennek a szerződésnek.

Az önjáró lövegekhez hasonlóan az M777-es vontatott tarackok is Indiában készülnek majd – legalábbis a most megrendelésre kerülő 145 tarackból 120 példány, lévén az első 25 löveget az Egyesült Államok szállítja majd le. A szerződés értelmében a BAE Systems az ügylet 30 százalékát, mintegy 200 millió dollárt forgat majd vissza az indiai hadiparnak adott rendelések formájában. A Jane’s értesülései szerint nem történt változás a tervezett telepítési régióban sem, az maradt az ország magas hegyvidéki régiója, az indiai-kínai határ vitatott szakasza.

CH47F Chinook tandemrotoros helikopter emel fel egy M777 tarackot, alatta nagy porfelhő.

A cirka 4,2 tonnás M777 többféle forgószárnyas típussal is szállítható. A fotón látható Chinooknak például meg sem kottyan |Fotó: US Army ,