|

K-9 Thunder önjáró tarackokat vásárol India

Az idei év májusában, egy 4 milliárd dolláros összesített rendelés részeként zöld lámpásított M777-es vonatott tarack után újabb tüzérségi beszerzésről született döntés, mely így talán végre lezárja az alsó hangon 10, de inkább 15 éve tartó próbálkozást önjáró tarackok beszerzésére.

A most jóváhagyott beszerzés értelmében 100 db K-9 Thunder önjáró löveggel gyarapszik majd az indiai tüzérek arzenálja. Az Indiában majd K-9 Varja-T néven futó önjáró tarack kapcsán a Samsung Techwin helyi partnere a Larsen & Toubro, ahol 13 alrendszer, összesítve pedig a lövegek alkotóelemeinek 50 százaléka készül majd a 750 millió dolláros keretű beszerzésben.

A Samsung Techwin nevéhez kötődik a Dél-Korában nagy mennyiségben hadrendben álló K-9 Thunder önjáró löveg. (Melyből Törökország is fog helyben gyártani 155 darabot.)

A Samsung Techwin nevéhez kötődik a Dél-Korában nagy mennyiségben hadrendben álló K-9 Thunder önjáró löveg. (Melyből Törökország is fog helyben gyártani 155 darabot.) ,

Összesen 4 versenyző nyújtott be ajánlatot: a Bharat Earth Movers és a Tata Power a tesztekig sem jutott el, míg az oroszok által kínált 2SZ19 Mszta nem teljesítette az indiai elvárásokat a 2013-2014 folyamán végrehajtott teszteken.

Orosz 2S19 Mszta önjáró lövegek akcióban. | Forrás: YouTube

Orosz 2S19 Mszta önjáró lövegek akcióban. | Forrás: YouTube ,

India önjáró löveg arzenáljának megújítása egyébként nagyjából a 90-es évek utolsó 1-2 évéig nyúlik vissza – abban az időben a dél-afrikai Denel által az Arjun harckocsi vázára szerelt Denel T6 löveggel létrehozott Bhm tűnt nyerőnek, ám a dél-afrikai vállalatot 2006-ban korrupciógyanúval kizárták az indiai beszerzésekből. A korrupciós vádakat egyébként nem sikerült bizonyítani, így 2014-ben visszavonták a tiltást.

A Bhim prototípusa | Forrás

A Bhim prototípusa | Forrás ,

Forrás">

Mindenesetre a közte eltelt 8 évben próbálkoztak az indiaiak: 2007-ben újra meg lett hirdetve a tender, de arra csak a Samsung Technwin jelentkezett a K-9-el, így az egész folyamatot újra kellett indítani, hogy legyenek versenytársak is.

Miközben India a 155 mm-es önjáró és vontatott tarack problémáját igyekezett megoldani, riválisa Pakisztán jó áron beszerzett 115 db M109A5 önjáró tarackot az Egyesült Államoktól, melyeket 2010 elejére mind hadrendbe is állított. Hogy India mikorra tud ezzel szemben K-9-eseket felállítani, arról még nincs info.

Az viszont biztosra vehető, hogy ezen 100 db csak a kezdő mennyiség, várhatóan ennél jóval több kerül beszerzésre lánctalpas önjáró tarackból, melyet az indiai tüzérség megújításának részeként vontatott tarackok és majd egyszer, ha abban is dűlőre jutnak a szubkontinensen, akkor kerekes platformmal rendelkező önjáró tarackok is kiegészítenek majd.

Samsung Techwin K-9 Thunder | Forrás: YouTube

Samsung Techwin K-9 Thunder | Forrás: YouTube ,