|

Fejlődnek a svéd és holland CV90-enek

Svédország és Hollandia is fejleszti CV90 flottáját, előbbinél jelenleg egy nagyobb, általános modernizálási program fut a képességek és feladatkörök fejlesztésére, utóbbinál pedig alapvetően az aktív védelmi rendszerek bevezetésén dolgoznak.

A svéd hadsereg az év elején írt alá szerződést az érintett harcjárművet gyártó BAE Systems-szel a több mint 500 darabos svéd flotta felének átalakítására, amely során főként a túlélőképesség, a torony, illetve egyéb harcászati rendszerek hatékonyságának a növelésére fókuszálnak. Ebbe a tervbe tartozik most 40 darab CV90 átfegyverzése a Mjölnir fantázianevű 120 mm-es aknavetőre, amelyekből 2019 első negyedévében veheti át az első kész darabokat a svéd haderő. A megrendelés értéke 68 millió dollár.

Fantáziarajz egy aknavetővel szerelt CV90-ről | Forrás: BAE Systems ,

Hollandiában az aktív védelemre helyezik a hangsúlyt, a holland védelmi minisztérium vezetésével futó fejlesztés során a BAE System az izraeli IMI Systems által gyártott Iron Fist védelmi rendszert fogja integrálni a CV90 platformra, amely során a NATO-tagok közül a holland haderő lehet az első, ami ilyen technológiával bővíti a gyalogsági harcjárműveit. A házasítás egyelőre még nagyon az elején jár, az elkövetkező egy évben folytatják le a teszteket az aktív védelmi rendszerrel, illetve az integráció lehetőségeiről a holland változatot jelentő CV9035NL-re. A végleges döntés a nagyszámú integrációról 2018 elején várható.