|

Tavasztól Irakot is meghódítja az Aranysas

Több mint három évvel ezelőtt, 2013 decemberében adtuk hírül, hogy Irak megrendelt 24 darab KAI T-50IQ Golden Eagle sugárhajtású kiképző/csapásmérő repülőgépet Dél-Koreától. Az 1,1 milliárd dolláros szerződést, amely a trénerek mellett húszéves logisztikai támogatást és pilótaképzést is tartalmaz, elvileg már idén el kellett volna kezdenie teljesítenie a KAI-nak, azonban erre egyelőre nem került sor. A 2016 tavasztól prognosztizált átadást több okból kifolyólag is el kellett halasztani, iraki minisztériumi források szerint azonban egy éves késéssel, 2017 elején megkapják mind a két tucat példányt.

Iraki hírügynökségi jelentések egy anonimitást kérő, védelmi minisztériumi forrásra hivatkozva bejelentették, hogy 2017 első negyedévében a KAI átadja a 24 T-50IQ-t. A forrás szerint az Iraki Légierő vezetése nemrégiben látogatást tett Dél-Koreában, ahol megtekintették a repülőgépeket, és személyesen is meggyőződtek a program állapotáról. A kiképzésre és könnyű csapásmérésre is alkalmas T-50IQ-k első pilótáit Dél-Koreában készítik fel, ezért ennek körülményeit és folyamatát is megvizsgálták az iraki illetékesek.

T-50IQ | Fotó: KAI ,

Ezen felül kiderült, hogy milyen okokból csúszott közel egy évet a projekt. Az Iraki Légierő szerint a Wasit tartományban található Suwara légitámaszpont, ami a T-50IQ-k állomáshelye lesz, még nem készült el, és más bázisokon sem voltak alkalmasak a körülmények a gépek fogadására, ezért inkább azok visszatartása mellett döntöttek. Időközben egyébként felmerült, hogy a Dhi Qar és a Salahuddin támaszpontokra is kerülnek majd Golden Eagle-k, de erről még nem született döntés. Arról, hogy az Iszlám Állam elleni harcok mennyiben befolyásolták a történtetek, és mikortól vethetik be az új gépeket élesben, nem esett szó.