|

HTKA Hírhalom 2016. 51. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Az Amerikai Légierő független szakértői olyan javaslatot tettek, hogy próbálják ki a legújabb szilárdtest lézert az AC-130J fedélzetére építve. Dr. Werner J.A. Dahm a SAB (Scientific Advisory Board – tudományos tanácsadó testület) elnöke magasztalta a technológiát, mely már rendelkezésre áll a megfelelő méret, teljesítmény és árkategóriában, hogy egy AC-130-as fedélzetéről is láthassuk, mire képes. A szükséges energia előállítása sem probléma, nincs szükség külön akkumulátorra, a repülőgép fedélzeti energiaellátó rendszere képes a működtetésére gyakori lövésekkel is.

AC-130 ATL-lel felszerelve | Forrás: en.wikipedia.org ,

A Brest-i kikötő 8-as dokkjában tölti a következő 18 hónapot a Le Téméraire, a Francia Haditengerészetnél üzemeltetett Triomphant osztályú SSBN tengeralattjárók utolsóként elkészült példánya. A másfél év alatt jelentős módosításokat hajtanak végre rajta, modernizálják a búvárhajó navigációs és harci rendszereit, de a legfontosabb fejlesztés, hogy alkalmassá teszik az M51 SLBM ballisztikus rakéták indítására. Ehhez 140 km-nyi vezetéket cserélnek ki a hajótestben.

A Triomphant osztályú Le Téméraire a dokkban | Fotó: DCNS ,

Megérkezett Dél-Koreába az első szállítmány Taurus manőverező robotrepülőgép, ezzel a Koreai Légierő egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy Ázsiában az első legyen, amely 500 km-nél nagyobb hatótávolságú légi indítású fegyverrel rendelkezik. Az integrációt követően az F-15K Slam Eagle vadászbombázók palettáját szélesíti majd az eszköz.

Úgy tűnik azonban, ennyivel nem elégednek meg, a DAPA egy hasonló képességű, hazai fejlesztésű manőverező robotrepülőgép létrehozásába kezd 2018-ban. A terv szerint legalább 200 példányban rendszeresítik a fegyvert, melyet a KAI, egyelőre csak KF-X névvel jelzett 5. generációs típusa vetheti majd be.

Nagy hatótávolságú korai előrejelző radart kap Katar. Az Egyesült Államok Kormányának döntését a védelmi miniszter, Ashton Carter hozta nyilvánosságra december 10-én. Az öböl-menti ország felderítési képességét hatalmas mértékben növeli majd az 5000 km-es hatósugarú rendszer, mellyel az Iráni ballisztikus rakéták is detektálhatók.

PAVE PAWS Radar | Forrás: Missile Defense Agency, USA ,

3 Szu-30SzM vadászbombázóval bővült az Orosz Haditengerészet Fekete-tengeri flottája. Az új gépek a 45-ös, 47-es és 48-as számot viselik.

Forrás: russianplanes.net ,

Bár idáig nem könyvelhető el óriási sikernek a közös európai erőfeszítéssel létrehozott NH90-es helikopter, az NH Industries továbbra is tárgyal az üzemeltetőkkel egy új verzió létrehozásáról. A különleges egységek igényeihez igazítanák az speciális változatot, melyet csapóajtóval is ellátnának a köteles leereszkedés meggyorsítása érdekében, emellett a hátsó ablakok megnövelés után gépágyút szerelnek mindkét oldalra. Ausztrália, Franciaország, Új-Zéland, Olaszország és Németország is képviseltette magát a találkozón a cég képviselőivel, ahol megvitatták az igényeket és elvárásokat.

Lezuhant az Indonéz Légierő egyik C-130H-ja december 18-án. A szállítógép a Pápua szigeten található Wamena repülőterére tartott, és helyi idő szerint reggel 6:13-kor kellett volna megérkeznie, de 6:02-kor a légiirányítók elvesztették velük a kapcsolatot. A gép 6:05 körül csapódhatott a földnek, fedélzetén 12 emberrel. Ez volt az első az 5 ex-ausztrál Herculesek közül, mely veszteséglistára került.

Csehországban hajtóműhiba miatt kényszerleszállást kellett végrehajtania a hadsereg egyik Mi8-as helikopterének december 14-én, múlt hét szerdán. Az 5 fős személyzetből és a 8 utasból senki sem sérült meg.