|

Katar is bejelentkezett a JF-17-re

Csütörtökön a katari védelmi miniszter telefonon felkereste Nawaz Sharifot, Pakisztán miniszterelnökét, hogy tolmácsolja: országa határozottan érdeklődik a JF-17 Thunder vadászbombázó és az MFI-17 Super Mushshak kiképzőgép iránt – adta hírül a The Express Tribune helyi napilap. Katar nemcsak az említett típusok rendszeresítését tűzte ki célul, de a gyártásba is beszállna, mégpedig egy náluk felhúzandó üzem képében. Ezt pakisztáni és török szakemberek segítségével hoznák létre, növelve a katonai és ipari kapcsolatokat az országok között.

A dolog több okból is érdekes. Egyrészt eddig nem volt még olyan ország, amely hivatalosan is megerősítette volna, hogy vásárol a JF-17-ből. Bár a legutóbbi hírek szerint Nigéria megrendelt három példányt, Mianmar pedig valószínűleg 10-12 darabot, eddig ennek még nem láttuk tényekkel alátámasztott nyomát. Érdeklődőből egyébként nincs hiány, eddig körülbelül tíz ország jelezte, hogy érdekli a típus – erre a listára iratkozott fel Katar.

Pakisztáni JF-17 Thunder a 2015-ös Párizsi Légiszalonon | Fotó: Eric Salard

Pakisztáni JF-17 Thunder a 2015-ös Párizsi Légiszalonon | Fotó: Eric Salard ,

A másik érdekesség, hogy a Katari Légierő nincs kifejezetten rászorulva a JF-17-re. Ez már csak azért is így van, mert nemrégiben rendeltek meg 24 Dassault Rafale vadászbombázót, amik jóval nagyobb harcértéket képviselnek a pakisztáni-kínai típusnál. Természetesen a dolog mögött az a logika is állhat, miszerint a Rafale lesz az első vonalas típus, a Thunder pedig kiegészítő szerepet tölt majd be, és olyan feladatokra fogják alkalmazni, amik nem igénylik a francia gép képességeit.

Ami pedig a Super Mushshakot illeti: a légcsavaros kiképzőgép lényegesen sikeresebb, mint a JF-17, és kiforrottabb konstrukció is, ám nem szabad elfelejteni, hogy Katarban rendszerben áll a Pilatus PC-21 is. Illetve folyamatban van rendszeresítése, a svájci típusból 24-et rendelt a közel-keleti állam.

Katar egyébként a repülőgépek beszerzése mellett a terrorellenes műveletek terén is szeretne együttműködni Pakisztánnal. Terveik között szerepel egy kiképzőközpont létrehozása, ahol pakisztáni szakértők segítségével képeznék saját különleges egységeiket.