|

Litvánia megkezdte a NASAMS 2 rendszer kiépítését

Litvánia már több éve érdeklődést mutat a norvég NASAMS 2 légvédelmi rendszer iránt – a litván légvédelmi képességek ezen rendszerrel történő megerősítése kapcsán például tavaly decemberben is lehetett olvasni, ám a napokban a minisztérium hivatalosan is bejelentette, hogy megkezdődött a rendszer beszerzése.

A kiadott sajtóanyag alapján jelenleg 2 ütegnyi indítóállás és hozzájuk rakéta javadalmazás kerül beszerzésre, a rendszer többi komponense – keresőradar, passzív elektro-optikai és infravörös szenzorok –  egyelőre még nem, bár idővel azokat is megveszik. A litván védelmi miniszter közleménye szerint erre a beszerzésre most kicsivel 100 millió Euró feletti összeg lesz fordítva és a NASAMS 2 komponensek 2020-ig kell átadásra kerüljenek a norvég fél által, mely a szállítás mellett segédkezni fog a rendszernek a litván haderőbe történő bevezetésében is.

Az összeg nem akkora meglepetés, hiszen korábban is volt már olyan információ, hogy a GTK Boxer gyalogsági harcjármű beszerzésnél megspórolt mintegy 100 millió Eurót forgatják be légvédelmi beszerzésekbe.

NASAMS komponensek

NASAMS komponensek Kongsberg Gruppen,

A litvánok a keresőradar nélkül persze korlátozott, de a NASAMS koncepciójából adódóan ettől még bevethető rendszert kapnak, hiszen a rendszer aktív radaros rakétákkal – többek között az AIM-120C7 AMRAAM  – dolgozik és van lehetőség célinformációk adatkapcsolaton történő fogadására, de legvégső esetben vizuálisan észlelt célra is rá tudnak állni a rakéták saját radarjuk révén.

A NASAMS 2 indítóblokkja AMRAAM, ESSM és Sidewinder rakéták fogadására alkalmas.

A NASAMS 2 indítóblokkja AMRAAM, ESSM és Sidewinder rakéták fogadására alkalmas. Kongsberg Defence Systems,

AMRAAM-ER (Extended Range) rakéta indítása. A Raytheon állítása szerint ezen új AMRAAM változattal 50 százalékkal nő a hatótávolság, míg a rakéta 70 százalékkal magasabbra tud felrepülni.

AMRAAM-ER (Extended Range) rakéta indítása. A Raytheon állítása szerint ezen új AMRAAM változattal 50 százalékkal nő a hatótávolság, míg a rakéta 70 százalékkal magasabbra tud felrepülni. Raytheon,