|

Patriot légvédelmi rendszert telepít a NATO Litvániába

Az AFP hírügynökség jelentése szerint megerősítést nyert, hogy a jövő év során egy többnemzetiségű NATO-zászlóalj részeként Patriot légvédelmi rendszerek települhetnek Litvániába. Az információ Vitalijus Vaiksnoras dandártábornoktól származik, aki csütörtökön, Vilniusban beszélt újságíróknak arról, hogy egyelőre még folynak a tárgyalások az ügyben, de mivel semmilyen ellenvetés vagy probléma nem vetült fel, így gyakorlatilag biztosra vehető a MIM-104-esek érkezése

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete még júliusban jelentette be, hogy 2017-ben négy, több ország haderejének tagjaiból felálló zászlóalj telepítését tervezi Lengyelországba és a három balti államba. A lépés elismerten annak következménye, hogy Oroszország az elmúlt időszakban jelentős katonai erőket csoportosított át a régióba, fenyegetve a térség stabilitását. Vaiksnoras dandártábornok szerint a Látvániába telepítendő zászlóalj első katonái márciusban érkezhetnek meg az országba, az egység pedig júliusra válik majd teljes mértékben bevethetővé.

MIM-104F Configuration 3 MSE Patriot rendszer rakétaindító egysége |Fotó: US Army

MIM-104F Configuration 3 MSE Patriot rendszer rakétaindító egysége |Fotó: US Army ,

A MIM-104 Patriot nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer, amely 160 km-es körön belül képes megsemmisíteni az ellenséges repülőgépeket, legújabb változatai ballisztikus rakéták ellen is alkalmazhatóak. Fontos előnye, hogy teherjárművekre telepített kialakítású, ennek köszönhetően nagy mobilitású, könnyen és gyorsan áttelepíthető. Világszerte számos alkalmazója van, Európában Németország, Görögország, Hollandia és Spanyolország rendszeresítette.