|

Svéd részvétellel zajlik Finnország legnagyobb ez évi légi hadgyakorlata

Hétfőn megkezdődött a Finn Légierő számára az év legnagyobb volumenű hadgyakorlata, amelyen 2600 katona és több, mint 50 repülőgép vesz részt – beleértve a Svéd Légierő Gripen vadászbombázóit is. A „Ruska 2016” (a névnek semmi köze nincs Oroszországhoz, a szó jelentése: őszi színek) elnevezésű hadijáték öt napig tart, a szervező részéről 30 F/A-18C/D Hornet, 15 BAe Hawk, valamint számos más repülőgéptípus szereplésével. A merevszárnyúak mellett a helikopterek is képviseltetik magukat, a szárazföldi erők NHI NH90-esei kutató-mentő bevetéseket gyakorolnak.

Finn F/A-18-asok a Ruska 2016 hadgyakorlaton | Fotó: Ilmavoimat

Finn F/A-18-asok a Ruska 2016 hadgyakorlaton | Fotó: Ilmavoimat ,

A Ruska 2016-on a finnek mellett Svédország is jelen van. A két észak-európai ország között nagyon szorosak a katonai kapcsolatok, ami a légierő szintjén is igaz, így nem meglepő, hogy a Svéd Légierő hat JAS-39 Gripenje is részt vesz a „játékban”. A dolog mégis tartogat magában némi érdekességet, ugyanis ez az első, valóban nagy jelentőségű hadgyakorlat, amely Finnország területén, svéd részvétellel zajlik – eddig vagy Svédország volt a szervező, vagy csak kisebb közös tréningeken vettek részt a felek.

Finn Pilatus PC-12NG: minden bizonnyal fontos szerepet kap majd a napokban |Forrás: Wikimédia

Finn Pilatus PC-12NG: minden bizonnyal fontos szerepet kap majd a napokban |Forrás: Wikimédia ,

A hírek szerint Finnország az ellenség szerepét szánja a szomszédok vadászbombázóinak – de persze nem szőrös szívűek, így a fél tucat Gripen mellé erősítés gyanánt csatlakoznak az ő Hornetjeik is. A gyakorlat során mindkét ország légterében zajlanak majd a repülések, amelyek egy részébe a svédek szállító és légtérellenőrző gépei is beszállnak majd.