|

Tukánokra pályáznak a filippínók is

Hamarosan újraindulhat a közeli légitámogatásra alkalmas repülőgép beszerzésére kiírt, de elhalasztott közbeszerzési eljárás az ázsiai országban.

Alig egy hete számoltunk be a Fülöp-szigetek bevásárlási terveiről, máris konkrétabb információk kerültek napvilágra a North American Rockwell OV-10 Bronco típusú repülőgépek leváltásával kapcsolatban. A tendert eredetileg 2014-ben írták ki, 6 darab közeli légitámogatásra és felderítésre alkalmas katonai repülőgépet szereztek volna be, logisztikai támogatással együtt 101 millió dollárért. Pályázókként az amerikai Hawker Beechcraft AT-6B Texan II, a brazil EMBRAER EMB-314 Super Tucano, a dél-koreai KAI KT-1C Woongbi, a cseh Aero Vodochody L-159 ALCA és az amerikai Air Tractor AT-802U típusokat várták, de a követelmények kiírása nem sikerült túl megfelelőre (a leginkább preferált típusok nem tudtak volna indulni), így a tendert elhalasztották.

Brazil Super Tucano géppár valahol az Amazonas felett | Fotó: brazil védelmi minisztérium

Brazil Super Tucano géppár valahol az Amazonas felett | Fotó: brazil védelmi minisztérium ,

Minisztériumi forrás szerint azonban a következő hónapokban újraindítják a 2014-es tendert, így újra harcba szállhatnak a gyártók a Fülöp-szigeti Légierő kegyeiért. A hírek szerint két esélyes típus (EMBRAER EMB-314 Super Tucano és Hawker Beechcraft AT-6B Texan II) közül a brazil típust preferálják inkább.

A követelmények is a nevezett két típus mellett szólnak, ugyanis előírják, hogy egy gyártó pályázata akkor lehet érvényes, ha a típusát a fejlesztő ország rendszeresítette, vagy ha nem, akkor legalább két exportmegrendelés szerzett (különböző országoktól).