|

A Fülöp-szigetek fegyverkezik

A Fülöp-szigetek komoly légierő-fejlesztési tervet prezentált a Manilában megrendezésre kerülő ADAS 2016 kiállításon.

A szigetország vezetői a ADAS 2016 kiállításon engedtek betekintést a 2028-ig terjedő stratégiai tervbe, melyből kiderült, hogy a Fülöp-szigetek vezetése további 36 darab FA-50 repülőgép beszerzését tervezi. A T-50 Golden Eagle harci változatából még 2014 márciusában vásároltak 12 darabot, a koreai gyártó 2015 decemberében kezdte meg az első példányok leszállítását, míg az utolsó gépet a tervek szerint jövőre szállítják le. Egyszóval még az első tucatot sem vették át, máris újabb példányok megrendelésének szándéka jelzi, hogy elégedettek a típussal.

Fotó: Fülöp-szigeteki Légierő

Fotó: Fülöp-szigeteki Légierő ,

A koreai harcigép mellett egy európai típussal is elégedettek: a már megrendelt és leszállított 8 darab AW109 Power helikopter mellé további 12 forgószárnyast vásárolnának a Leonardo (korábban Finmeccanica) vállalattól.

A vadászbombázók terén is erősítenének, 12 darab többfeladatú vadászbombázó beszerzését is tervezik, a megrendelés fő várományosa a JAS-39 Gripen, melynek gyártója, a svéd Saab AB most nyitna kirendeltséget az ázsiai országban. A közeljövő céljai között szerepel még a közeli légitámogatás, valamint a légiszállítási képesség fejlesztése is.