|

A HNoMS Roald Amundsen fregatt a Lofoten-szigetcsoportnál

A Norvég Királyi Haditengerészet HNoMS Roald Amundsen fregattja a sarkkörön túl, a Lofoten-szigetcsoportnál.

A Norvég Királyi Haditengerészet HNoMS Roald Amundsen fregattja a sarkkörön túl, a Lofoten-szigetcsoportnál. Johan Ludvig Holst / Forsvaret,

A Norvég Királyi Haditengerészet felszíni hadihajói között a legnagyobbak a Fridtjof Nansen osztály fregattjai. A 2006-2011 között hadrendbe állított, többfeladatú fregattokat a spanyol Navantia tervezte és építette meg a skandináv állam haditengerészete részére. A hajóosztály a spanyol Álvaro de Bazán fregattok némileg kisebb vízkiszorítású alosztályának is tekinthető. A fizikai méreteit tekintve a spanyol fregattokkal lényegében egyező norvég variáns szintén az amerikai AEGIS rendszert kapta meg, de az Álvaro de Bazán és annak ausztrál változatával szemben a SPY-1 radarnak nem a rombolókra, hanem a fregattokra optimalizált SPY-1F változatát kapta meg.

Az 5 hajót számláló hajóosztály mindegyike 1-1 norvég felfedező után kapta a nevét – a fenti fotón látható, 2007-ben másodikként hadrendbe álló F311 például a sarkvidékek igen eredményes felfedezője, a Déli-sarkra elsőként eljutó Roald Amundsen nevét viseli.