|

Sikeres tengeri teszteken túl Ausztrália új légvédelmi rombolója

Meglehetősen rég szerepelt híreink között az Ausztrál Királyi Haditengerészet hadrendbe állítás előtt álló Hobart hajóosztálya, avagy az Air Warfare Destroyer (AWD) program. A pénzügyi és jelentős időbeli csúszásban álló project háza tájáról ezúttal kedvező hírek érkeztek: a leendő HMAS Hobart sikeresen teljesítette a hajógyár által végrehajtandó tengeri tesztek első szakaszát.

A HMAS Hobart szeptember 2. felében teljesítette tengeri tesztjeinek első szakaszát.

A HMAS Hobart szeptember 2. felében teljesítette tengeri tesztjeinek első szakaszát. AWS Alliance,

A projectet koordináló AWD Alliance részéről úgy nyilatkoztak, hogy a Dél-Ausztrália szövetségi állam partjai mentén végrehajtott több napos, a hajótestet, a meghajtást és a navigációs rendszert ellenőrző teszteket sikeresen vette a Hobart. Az ASC hajógyár által a dél-ausztráliai Osborne-ban épített rombolók első példányának újabb körös tengeri tesztjeire valamikor 2017 elején kerül majd sor – akkor a harci és kommunikációs rendszerek lesznek majd a figyelem középpontjában.

Nyúzás alatt a meghajtás.

Nyúzás alatt a meghajtás. AWD Alliance,

Az Ausztrál Királyi Haditengerészet légvédelemere kihegyezett  hadihajókkal történő újbóli ellátása az évezred elejére nyúlik vissza. A tervezési, előkészítési folyamat 2007 nyarán érett megrendeléssé, mikor is a spanyol Navantia Álvaro de Bazán osztályú fregattjait választották az AEGIS rendszerrel felvértezendő ausztrál rombolók alapjául az amerikai Arleigh Burke osztályú rombolók egy csak „papíron” létező, módosított változatával szemben.

A Hobart építési munkálatai 2010. januárjában kezdődtek meg, 2014 márciusára állt össze a hajótest, a vízre bocsátásra pedig 2015. májusában került sor.

A Hobart építési munkálatai 2010. januárjában kezdődtek meg, 2014 márciusára állt össze a hajótest, a vízre bocsátásra pedig 2015. májusában került sor. AWD Alliance,

Részben az ausztráliai kivitelezési munkálatok során fellépő problémák, többek között gyártási hibák miatt a 3 romboló késésben van: a korábban 2014-2016 közé tervezett hadrendbe állítási időszak nem volt tartható, a jelenlegi állás alapján a Hobart 2017. júniusában, a Brisbane 2018. szeptemberében, a Sydney pedig 2020. márciusában állhat majd szolgálatba a RAN-nál.